Читај ми!

I Deda Mraz steže kaiš

Da li novogodišnji paketići treba da budu izuzeti iz mera štednje u javnom sektoru? Stručnjaci smatraju da nas štednja na paketićima neće izvući iz krize i zato predlažu da svi dobiju manje, ali ipak nešto.

Sa Severnog pola, iz vode, sa motora – odakle god da dolazi novogodišnji paketić, deca mu se jednako raduju. Možda najviše kada stigne iz mamine ili tatine firme. Ipak, bez poslednjeg će zbog štednje možda ostati deca zaposlenih u ministarstvima, parlamentu, nekim javnim preduzećima.

"Iz perspektive deteta, to je sada jedna tužna vest. Za decu je odlazak kod mame ili tate u firmu jedan lep događaj i ja mislim da za njih nije toliko presudno da dobiju neki veliki paketić", kaže Aleksandar Baucal, razvojni psiholog.

Kada sve asocira na praznike i na svakom koraku možete sresti Deda Mraza, teško je objasniti i odraslima, a kamoli deci da nema para za poklone. Zato, ako je manje novca, mora biti više kreativnosti.

A koliko je kreativnosti dovoljno za dečju novogodišnju radost?

"Mogu vam reći da su deca vrlo skromna, traže po jedan poklončić, eventualno dva. Raduju se poklonima, igricama, slatkišima", kaže jedan Deda Mraz.

I Deda Mraz i stručnjaci svesni su teške situacije, ali misle da nas štednja na paketićima neće izvući iz krize. Zato, predlažu da svi dobiju manje, ali ipak nešto.

"Možda organizovati neku priredbu, da neko iz firme bude Deda Mraz, da se pusti muzika sa DVD-a, da se napravi neka mala predstava", kaže psiholog Baucal.

"Kada je novac svih građana u igri, onda mora da postoji neko opšte pravilo koje važi jednako za sve. A ne da bude nekih iskakanja – da jedni budu nagrađeni, a drugi podređeni", kaže ekonomista Radojka Nikolić.

Iako će u 2015. godine ući sa igračkom i nekoliko slatkiša manje, deca zaposlenih u javnom sektoru mogu da se nadaju makar poklonu koji će dobiti od roditelja. Psiholozi podsećaju na mališane čiji roditelji nemaju ni posao, ni novac.

Oni će, iako su cele godine bili dobri, ostati bez paketića. Ako veruju u Deda Mraza, možda će poverovati da i on mora da stegne kaiš.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи