Читај ми!

Pruga Beograd–Pančevo pre roka

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavljuje da će pruga Beograd–Pančevo biti završena pre roka odnosno u julu ili avgustu 2016, umesto krajem te godine. Ta deonica gradi se sredstvima ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara.

Zorana Mihajlović je za RTS rekla da će vozovi na toj pruzi ići brzinom od 120 kilometara na sat i da je cilj da u narednom periodu da na srpskim prugama to bude prosečna brzina svih vozova.

Sledeći projekat, koji će se takođe finansirati ruskim kreditom za srpske železnice, jeste modernizacija tri deonice na Koridoru 10 u dužini od 63 kilometara: Ruma–Golubinci, Sopot Kosmajski–Kovačevac i Mala Krsna–Velika Plana.

Te deonice će, kako je rekla Mihajlovićeva, biti gotove pred kraj 2016. godine.

"'Železnice Srbije' očekuje revitalizacija i modernizacija pruga, jer nemoguće je da se više vozimo prugama na kojima vozovi idu 40 kilometara na sat, ova pruga Beograd–Pančevo će imati brzinu od 120 km na sat i to je ona prosečna brzina koja treba da bude na srpskim prugama, idemo korak po korak", poručila je Mihajlovićeva.

U železničkom stajalištu Krnjača položeni su novi koloseci, u okviru modernizacije pančevačke pruge. Polaganju prvog novog šinskog polja najsavremenijom ruskom mehanizacijom prisustvovli su generalni direktor Ruskih železnica Vladimir Ivanovič Jakunjin, potpresednica Vlade Zorana Mihajlović i amabasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija drugog železničkog koloseka na 15 kilometara dugoj deonici Pančevački most–Pančevo Glavna, na železničkoj magistrali Beograd Centar–Pančevo Glavna–Vršac–državna granica sa Rumunijom, prvi je projekat iz ruskog državnog izvoznog kredita za modernizaciju srpskih železnica, koji je počeo da se realizuje 25. marta 2014.

Vrednost posla je oko 91 milion dolara, od čega se oko 78 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita, a oko 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita obezbeđuje na ime učešća država Srbija.

Izvođač radova je ruska kompanija "RŽD Internešnel", čiji su osnivač Ruske državne železnice, a koja je zadužena za realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železnice u Srbiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара