Zajedničke baze podataka povezuju region

Beogradski Ekonomski institut organizovao je u Zagrebu skup o dostupnosti elektronskih baza podataka u zemljama regiona. Predstavnici sedam zemalja saglasili su se da dostupnost tih baza predstavlja veliku prednost za Vlade, privatne preduzetnike, građane i društvo u celini.

Ne postoji oblast u kojoj se elektronski podaci ne mogu upotrebiti, od saobraćaja, preko industrije, pa sve do medicine.

"Zamislite da imate pacijenta koji se razboli u nekoj od ovih država. Zar nije logično da vi te podatke o njegovom zdravlju i statusu možete preneti za jedan minut i da ga možete lečiti na pravi način", ukazuje pomoćnica ministra telekomunikacija u Vladi Srbije Irina Reljin.

Države regiona imaju mali bruto domaći proizvod, ali zajedno predstavljaju tržište od 50 miliona ljudi, sa velikim mogućnostima.

"Sigurno se značajan rast BDP-a može ostvariti, da sad ne predviđam koliki ali mislim da na bazi same saradnje BDP u ovim zemljama, samo po osnovu te saradnje može porasti 25 posto u nekom srednjeročnom periodu. Institucije ne dozvoljavaju pristup elektronskim podacima jer najčešće ta oblast nije zakonski regulisana i nema dobrih sistema zaštite", kaže Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ipak, elektronske baze podataka u našem regionu mogu se koristiti za dobrobit svih.

"Moramo biti svesni da Vlade nisu vlasnici tih podataka, da su za te podatke plaćali državljani i da im moramo dati mogućnost da se služe tim podacima, jer to je neko javno dobro, zajedničko dobro koje mora biti iskorišćeno", podseća profesor Ziga Turk sa Univerziteta u Ljubljani.

Jedna od prepreka je određivanje metode prikupljanja podataka.

"Mi prvo imamo problem kako da u našoj sredini tu metodologiju usaglasimo da bismo mogli raditi kooperaciju unutar zemlje i onda da bismo se mogli uključivati u regionalnu saradnju", napominje Aida Bogdan, direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci.

Ovo je prvi korak regionalne saradnje koja će uz pomoć internet tehnologija omogućiti da unapredimo obrazovanje i poboljšamo usluge koje javni sektor pruža građanima, i da jedni od drugih koristimo primere dobre prakse.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво