Читај ми!

Radoman: Pokrajina će imati razvojni budžet

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da će predloženim budžetom Vojvodine za iduću godinu predviđeno je da više od 15 milijardi dinara bude usmereno u kapitalna ulaganja tako da, kako ocenjuje, taj budžet ima razvojnu komponentu.

Izrazivši uverenost u to da će predloženi budžet biti usvojen na predstojećoj sednici Skupštine Vojvodine 23. decembra, jer su se o tome dogovorili koalicioni partneri u pokrajinskoj vlasti, Radoman je napomenuo da će ukupni iznos od 28 milijardi dinara, kojim Pokrajina raspolaže, biti raspodeljeno na kapitalne investicije i na projekte, prenosi Tanjug.

To su budžetske stavke koje će "zaista pozitivno uticati na razvoj Pokrajine", naglasio je Radoman i dodao da su planirana ulaganja pokrajine pre svega u razne oblike zapošljavanja, unapređivanje zdravstva kao i u druge oblasti.

Pokrajinska vlada se, predlogom novog budžeta, "apsolutno uklopila u proklamovane mere štednje", iako su smernice iz Republike za izradu tog budžeta stigle "vrlo kasno i van zakonskih rokova", naglasio je Radoman.

Radoman je napomenuo da je u predlogu vojvođanskog budžeta deo za primanja zaposlenih smanjen za deset odsto, a kad je reč o razdelima za robu i usluge ta smanjenja iznose 20 odsto, što je i više od onog što je proklamovano republičkim propisima i preporukama.

Pokrajinski sekretar za finansije ocenjuje da smanjenje budžeta Vojvodine za više od tri procenta u odnosu na prethodnu godinu neće imati negativne posledice po pokrajinu, jer je reč o smanjivanju transfernih sredstava iz Republike.

Zbog primene mera štednje smanjeni su transferni iznosi za plate zaposlenih u obrazovanju u pokrajini, odnosno to su sredstva koja samo "prolaze kroz pokrajinski budžet", na čije iznose i trošenje Pokrajina ne može da utiče, objasnio je Radoman.

Pokrajinska vlada je krajem prošle sedmice usvojila i uputila Skupštini na usvajanje predlog novog budžeta prema kojem su ukupni prihodi i primanja, zajedno sa procenjenim iznosom prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina, i rashodi projektovani u iznosu od 62,3 milijarde dinara.

Predloženi budžet manji je od ovogodišnjeg za 2,3 milijarde dinara ili oko 3,6 odsto, a to smanjenje je, prema navedenom obrazloženju, posledica pre svega znatno umanjenih iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво