Читај ми!

Svilajnac – opština izvoznika i investitora

Do pre sedam godina Svilajnac nije imao nijednu stranu investiciju, pa je opština počela da radi na stvaranju pozitivne investicione klime. Stigle su švajcarske, italijanske i austrijske kompanije. Suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni doprinose i domaći proizvođači koji izvoze gotove proizvode.

Privrede Pomoravskog i Šumadijskog okruga od januara do oktobra više su izvezle no uvezle proizvode i tako ostvarile suficit spoljnotrgovinske razmene. Na tako pozitivan trend uticale su strane firme poput "Panasonika" ali i domaći proizvođači koji su repromaterijal kupovali u Srbiji a gotove proizvode izvozili.

Životni puls mesta se najlakše meri na pijaci. Prodavci kažu da se otvaranjem stranih firmi situacija u Svilajncu malo popravila, ali da novca ima samo za osnovne potrebe.

Do pre sedam godina Svilajnac nije imao nijednu stranu investiciju. Uz švajcarske, italijanske i austrijske kompanije suficitu su doprineli i domaći proizvođači.

U "Evrometalu" radi 45 radnika u dve smene. Firma postoji već 22 godine, a plasman robe zahvaljujući kvalitetu nikada nije bio problem.

Šef proizvodnje u "GS Evrometal" Dragan Miladinović ističe da kompletna proizvodnja ide za Nemačku. "Imamo nekoliko firmi za koje radimo tamo. Dobijemo crteže i modele od njih na osnovu kojih mi to napravimo i izvozimo napolje", kaže Miladinović.

U opštini kažu da uspeha nema preko noći. Proteklih godina radili su na stvaranju povoljne klime zarad, kako stranih, tako i investitora povratnika iz inostranstva. Rezultati su već vidljivi.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović objašnjava da imaju kvalitetnu radnu snagu i repromaterijal, a izvoze gotov proizvod.

"S druge strane imamo i tržište za taj proizvod. Da je više ovakvih opština u Srbiji, da je više ovakvih rezultata – verovatno bi i taj deficit koji Srbija ima i koji jako muči u narednim godinama se smanjio, a možda i prešao u suficit", rekao je Milanović.

Za narednu godinu najavljuju još dve strane investicije u Svilajncu. Nadaju se da će nivo nezaposlenosti sa 15,5 uspeti da spuste ispod deset odsto i tako se približe evropskom proseku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи