Читај ми!

Dramatični pad rublje

Rusi su pohrlili u prodavnice naveliko kupujući robu da bi preduhitrili poskupljenja pokrenuta zapanjujućim padom vrednosti rublje koja je za samo dva dana skliznula za 15 odsto u odnosu na dolar.

Rusi naveliko kupuju sve, počev od automobila i kućnih aparata, neki i po nekoliko komada. IKEA je upozorila ruske kupce da će u četvrtak podići cene, što je izazvalo velike gužve.

Neke od moskovskih prodavnica su objavile rekordan promet razne robe i zatvorile se pre kraja radnog vremena, a proizvođač elektronike "Epl" obustavio je "onlajn prodaju" u Rusiji.

"Stanje je veoma opasno, svega smo nekoliko dana od opšteg juriša na banke", objavljuje vodeći ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se svi slažu da je rublja potcenjena i ne odražava pravo stanje ekonomije. "Ovo danas je igra živaca. Vlada i centralna banka su spremile paket mera za stabilizaciju rublje, koristićemo samo zakone tržišta", kaže Medvedev.

Za to vreme, i prodavnice najluksuznije robe u Moskvi su zatvorene radi promene cena.

Pad rublje u odnosu na dolar osećaju ne samo Rusi već i radnici iz mnogih okolnih zemalja.

"Prema starom kursu, u Rusiji sam morao da radim godinu dana da bih ovde kupio kuću. Sad će mi biti potrebne tri godine. Ne znam šta da radim", kaže jedan državljanin Tadžikistana.

Pad rublje je ruskim preduzećima znatno poskupeo otplatu kredita uzetih u stranoj valuti, što je uobičajena praksa za multinacionalne kompanije.

Najava vladinih mera je uspela da stabilizuje rublju, koja ipak ostaje na rekordno niskoj stopi u odnosu na dolar.

Vlada ima mogućnost da zavede kontrolu kretanja kapitala, ali Ministarstvo ekonomije odbacuje takvo rešenje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво