Читај ми!

Budžet, na čemu će se štedeti naredne godine?

Predlog budžeta za 2015. godinu, prema najavama iz Vlade, završen je i svakog dana očekujemo da ga ministri potvrde i proslede Skupštini na usvajanje. Osnove finansiranja državne kase dogovorene su sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda prošlog meseca. Šta budžet predviđa?

Prema poslednjim informacijama, sednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojen Predlog budžeta za narednu godinu trebalo bi da se održi u ponedeljak. 

Iduće godine Vlada bi trebalo da štedi, ali i da investira. Sada je pravi izazov kako će se to postići, imajući u vidu da su sva ministarstva dobila nalog da smanje troškove.

Koliko je to osetljivo pitanje najbolje svedoči odlaganje usvajanja Predloga budžeta poslednjih dana jer se, kako RTS saznaje, traži još prostora za uštede kako bi rupa u budžetu bila što manja.

Ali ipak, deficita će biti i on će da iznosi 191 milijardu dinara, što jeste ušteda u odnosu na prethodnu godinu, i to za 34 milijarde.

Najveća ušteda jeste zbog smanjenja plata i dela penzija, ali ono što će biti pravi test za Vladu jeste uvođenje reda u javna preduzeća, kako bi ona poslovala sa profitom, kako bi deo tog profita odlazio i u budžet, a ne obrnuto – da se iz budžeta pokrivaju njihovi troškovi.

I to je ono na šta će da obrati pažnju i MMF. Tu je i ušteda na osnovu rešavanja sudbine preduzeća u restrukturiranju. Za radnike su predviđenje i otpremine, a o viškovima se spekuliše i u samom javnom sektoru od kojeg se takođe očekuje da bude efikasniji.

Izvesno je da će biti manje subvencije privredi i poljoprivredi, ali ostaju subvencije investitorima za otvaranje novih radnih mesta.

Ukoliko sve to ne bude dovoljno za finansiranje kase, predviđeno je novo zaduživanje, ali po znatno povoljnijim kamatama nego prethodnih godina.

Takođe, situaciju u kasi iduće godine moglo bi da popravi pronalaženje strateškog partnera za Železaru, ali i prodaja "Telekoma" za čijeg privatizacionog savetnika će tender biti raspisan odmah posle Nove godine.

Konkretne brojeve videćemo po usvajanju plana budžeta. Za sada ima dosta nagađanja, a kako je najavila potpredsednica Vlade Kori Udovički, to će biti budžet kakav Srbija do sada nije videla.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво