Читај ми!

Kako uštedeti za čitav jedan most

Javno preduzeće "Putevi Srbije" napravilo je velike uštede smanjenjem voznog parka, smanjenjem dnevnica i troškova reprezentacije. Na infrastrukturnim projektima se, međutim, najviše uštedelo: Beograđani će od ušteda dobiti još jedan most na Savi koji će biti deo obilaznice.

Da li se i koliko može uštedeti u javnim preduzećima – jedno je od pitanja o kojima se, pred usvajanje budžeta, mnogo govori. Troši se najviše na službene automobile, dnevnice i reprezentaciju. Kako se može uštedeti pokazuje primer Javnog preduzeća "Putevi Srbije".

Parking na Bubanj Potoku biće uskoro ispražnjen licitacijom kojom će JP "Putevi Srbije" prodati 94 vozila, od 173, koliko sada ima na spisku.

Reč je o automobilima čije je održavanje na godišnjem nivou poreske obveznike koštalo više nego da su kupljena nova vozila. Na placu ima superluksuznih limuzina sa kožnim sedištima, ali i onih čija je popravka nemoguća i ne isplati se.

Novina je, kažu u menadžmentu, da se službena vozila neće ponovo nabljavati, a ona koja su preostala, biće na raspolaganju i direktorima i šefovima u obliku servisa – više njih koristiće jedno vozilo i jednog vozača.

"Sada, pošto ćemo pola voznog parka putničkih automobila prodati, imati oko četiri do pet zaposlenih na jednom automobilu što je sasvim prihvatljivo", ističe Milan Vujanić, predsednik Nadzornog odbora JP "Putevi Srbije".

Tokom 2014. samo na benzinu je ušteđeno, u odnosu na prošlu godinu, skoro 13 miliona dinara. Na dnevnicama i reprezentaciji ušteda je milion dinara. Ukupna ušteda je sto miliona dinara, kažu u "Putevima Srbije".

Najveća ušteda je ipak na infrastrukturnim objektima, jer su domaćinskim radom samo na delu obilaznice oko Beograda iz kredita stranih banaka ušteđena tolika sredstva da će Beograđani dobiti još jedan most na Savi koji će biti deo obilaznice.

"Uštedeli smo na kreditu Evropske investicione banke oko 30 miliona evra i taj novac ćemo uložiti u izgradnju mosta preko Save kod Ostružnice", kaže vršilac dužnosti direktora Zoran Drobnjak.

Sve ove uštede ostvarene su od početka godine, kada je posao uvećan deset puta, kažu u Javnom preduzeću "Putevi Srbije" i dodaju da će ušteda biti i u saniranju puteva koji su nastradali u poplavama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се