Читај ми!

Čepurin: Moguće je nadoknaditi gubitke Srbiji

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin smatra da je moguće nadoknaditi Srbiji neke gubitke, posle obustave izgradnje gasovoda "Južni tok". Ističe da će Rusija težiti tome da uzme u obzir srpske interese.

Aleksandar Čepurin je, za okruglim stolom "Pravno-politički aspekti krize u Ukrajini", govorio o mogućoj nadoknadi gubitaka Srbije zbog obustave projekta "Južni tok", prenosi Tanjug.

"Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti tome da uzme u obzir interese Srbije, što je rečeno u razgovorima rukovodstva dve zemlje", rekao je Čepurin.

Govoreći o nadoknadi gubitaka, Čepurin je dodao da bi tu moglo da bude reči ne samo o energetskoj saradnji Srbije i Rusije, već i o investicijama u drugim oblastima.

"Potrebno je da dinamično sarađujemo i energetska saradnja se ne odnosi samo na gas", precizirao je ambasador i dodao da "svaka strana mora da vodi računa o svojim interesima i da se ponaša, ako ne na prijateljskim osnovama, onda bar na partnerskom nivou".

Čepurin je rekao da "Rusija zna ko se toliko protivio izgradnji 'Južnog toka' i ko je rušio sve mogućnosti za njegovu realizaciju", i dodao da se i sada vidi ko se raduje zatvaranju "Južnog toka".

Ambasador Rusije ponovio je da je Zapad srušio "Južni tok" i da treba da se pogleda ko se raduje tome što je nanet udarac rusko-srpskim odnosima.

"Van svake sumnje obustava 'Južnog toka' je protiv interesa Rusije, Srbije, Evropske unije i nekih zemalja u regionu," naglasio je Čepurin.

Poručio je i da Evropa mora da razmisli kako će da se snabdeva gasom, s obizrom na to da sporazum o gasnom tranzitu sa Ukrajinom ističe 31. decembra 2017. godine i "tada će traznit preko Ukrajine nestati".

Čepurin je ocenio da je "Južni tok" bio potreban zemljama južne Evrope, istakavši da bi sve zemlje kroz koje je bilo planirano da prođe taj gasovod imale korist i profit od tog projekta.

Dodao je da je "Južni tok" projekat vredan više milijardi evra, a da je skoro citavo finansiranje na sebe preuzeo "Gasprom".

"Srbija nije imala mogućnosti, kao ni Bugarska, da finansira 'Južni tok', pa je to 'Gasprom' finansirao", rekao je Čepurin i podsetio da je uloženi novac u gasovod te zemlje trebalo da vrate iz naknade od tranzita gasa.

Čepurin je napomenuo i da su pregovori za izgradnju "Južnog toka" trajali skoro osam godina, zato što su stalno menjana pravila koja su postavljana "Gaspromu".

Čepurin je naglasio da je potrebna što tešnja saradnja Srbije i Rusije, kao i da svaka zemlja razmišlja o svojim nacionalnim interesima, uključujući tu i energetsku bezbednost.

Ruski ambasador je poručio zapadnim zemljama "da ne vuku protiv Rusije".

"Nemojte vući Balkan protiv Rusije. Nikom nije u interesu stvaranje Berlinskog zida u Evropi, jer bi on mogao da dovede do tačke razdvajanje", istakao je Čepurin.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се