Читај ми!

EU: “Južni koridor” umesto “Južnog toka”

Predstavnici sedam članica EU koje su bile uključene u projekat izgradnje "Južnog toka" složili su se u Briselu da se okrenu alternativnim putevima uvoza gasa kao što je “Južni koridor”, koji povezuje Azerbejdžan i Italiju.

Ministri energije Italije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Slovenije i Grčke, kao i ambasador Hrvatske pri EU, razgovorali su sa evropskim komesarom za energiju Marošom Šefčovičem o posledicama odustajanja Rusije od izgradnje "Južnog toka" i dogovorili se da se okrenu drugim projektima, javlja dopisnik RTS-a.

Oni su kao jedan od bitnih alternativnih puteva za dotok gasa naveli "Južni koridor", koji bi od nalazišta u Kaspijskom moru trebalo da prođe kroz Azerbejdžan, a zatim preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije stigne u Italiju, što zahteva i izgradnju deonice preko Jadrana.

Šefčovič je istakao da je u vezi a ovim pitanjem spreman da sarađuje sa Srbijom i da je o toku razgovora obavešten i ambasador Srbije u Briselu Duško Lopandić.

Kako je ranije danas na konferenciji za medije rekao, gasovod "Južni tok" može da se gradi samo ako se sasvim uskladi sa evropskim propisima.

"Pozvao sam ministre na razgovor o 'Južnom toku' mnogo pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio odluku da odustane od izgradnje gasovoda", rekao je Šefčovič novinarima u Briselu.

Zajednički je stav da je "Južni tok" trebalo uskladiti sa pravilima iz Trećeg ekonomskog paketa, koji zabranjuje da ista firma bude i vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa.

Garbijel se nada obnavljanju pregovora

Sa druge strane, vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel smatra da je za žaljenje je što projekat "Južni tok", prema mišljenju ruskog predsednika neće biti izgrađen.

"Verujem da bi posebno za zemlje južne Evrope to bio veoma važan projekat. Nadam se da se možemo vratiti pregovorima", dodao je Gabrijel.

Gabrijel je istakao da je to je odluka ruske vlade na koju EU ne može da utiče, dodavši da projekat nije došao u probleme samo zbog rusko - ukrajinske krize.

"Moramo se nadati da će, kada se situacija između Evropske unije, Rusije i Ukrajine u nekom trenutku smiri, ponovo biti razgovora o Južnom toku", kaže Gabrijel.

Iz "Gasproma" poručuju da je odluka o otkazivanju "Južnog toka" konačna i da ne postoji mogućnost revizije tog projekta.

Ako Evropa želi gas iz turskog gasovoda moraće, kažu , da izgradi potrebnu infrastrukturu za njegov transport do svojih potrošača. U "Gaspromu" ističu da je im je Srbija važno tržište i da će imati dovoljno gasa.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво