Читај ми!

Objavljen tender za Železaru Smederevo

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare "Smederevo" kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća, dok će Republika Srbija zadržati vlasništvo ostatka kapitala.

Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara, prenosi Beta.

Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara, preračunato u valuti zemlje u kojoj posluje.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra.

Zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji do 22. decembra.

Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare "Smederevo", modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda.

Odlučeno je i da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda.

Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 evra, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 evra.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare "Smederevo", a najozbiljniji kupac Železare je američki "Esmark".

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog "Ju-Es Stila" koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво