Читај ми!

Novak i Junker o "Južnom toku"

Odluka o prekidu izgradnje "Južnog toka" je konačna, rekao je ruski ministar energetike Aleksej Novak. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da je izgradnja gasovoda "Južni tok" i dalje moguća.

"Doneta odluka je, po mom mišljenju, konačna i danas se već bavimo razmatranjem izgradnje gasovoda na drugoj maršruti", rekao je Aleksej Novak novinarima posle obraćanja predsednika Vladimira Putina Federalnoj skupštini.

Prema rečima Novaka, to će biti gasovod ka Turskoj u skladu sa dogovorom dva predsednika, preneo je Tas.

Predsednik Rusije Vladimi Putin je početkom ove sedmice, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao da Rusija ne može da nastavi realizaciju projekta "Južni tok". On je tada stav Evropske unije o "Južnom toku" nazvao nekonstruktivnom.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je danas izjavio Tasu da Kremlj nije dobio zvaničnu reakciju od Evrope u vezi sa odustajanjem Rusije od projekta "Južni tok".

"Nisam čuo da je Evropska komisija jasno i zvanično odgovorila, tog nije bilo", kazao je Ušakov. 

Junker: "Južni tok" još moguć 

Rusija je za Evropsku uniju "strateški problem" zbog krize u Ukrajini, ali zvanični Brisel će raditi na tome da Moskva ponovo postane njihov partner, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Žan-Klod Junker je dodao da je izgradnja gasovoda "Južni tok" i dalje moguća, iako je Vladimir Putin 1. decembra neočekivano objavio da Moskva odustaje od tog projekta, prenela je agencija AFP.

"Da, Rusija je trenutno strateški problem, ali se nadam da će uskoro postati strateški partner", rekao je Junker nakon razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, čija je glavna tema bila odluka Moskve da odustane od "Južnog toka".

"Sve što Komisija može da uradi po tom pitanju biće urađeno", rekao je Junker u obraćanju novinarima.

Rusiju je "strateškim problemom" prvi nazvao bivši poljski premijer i sadašnji šef Evropskog saveta Donald Tusk, koji je nedavno u izjavi za Fajnenšel tajms rekao da je Rusija postala strateški problem, a reporteri su danas Junkera upitali za komentar o toj izjavi.

Po pitanju izgradnje gasovoda "Južni tok", Junker je rekao: "Južno tok' može da bude izgrađen. Uslovi za to su se davno ispunili i tu nema ničeg novog. Potez je sada na Rusiji. Mi smo spremni, a pripremni radovi su u toku."

Bugarski premijer Bojko Borisov je izrazio žaljenje što je ruski predsednik Vladimir Putin, kada je u Ankari objavio da će radovi na "Južnom toku" biti obustavljeni, pomenuo Bugarsku kao jedinu problematičnu zemlju.

"Ne samo Bugarska, nego još pet članica EU su ovlastile Evropsku komisiju da pregovaraju sa Moskvom o usklađivanju Južnog toka sa evropskim pravilima", podsetio je Borisov. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи