Читај ми!

Čepurin: Biće gasa za Srbiju

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da će Moskva ispuniti sve obaveze koje na energetskom planu ima prema Srbiji za ovu godinu, a ni u budućnosti "neće biti problema", uz odgovorajuće ugovore.

"Rusija će poštovati sve svoje obaveze prema Srbiji za ovu godinu. Srbiji se gas u ovom trenutku normalno isporučuje. Puno je skladište gasa u Banatskom Dvoru. Dakle, za ovu godinu je garantovano snabdevanje Srbije gasom. Za budućnost će biti potrebni odgovorajući ugovori i problema neće biti", rekao je Čepurin novinarima u Medija centru, prenosi Beta.

Čepurin je rekao da će novi ruski gasovod prema Turskoj imati kapacitet od 63 milijarde kubnih metara, od kojih će skoro 50 milijardi stizati u skladište na granici sa Grčkom, odakle će ga moći preuzimati sve zemlje iz južne Evrope.

"Ruske kompanije su spremne za saradnju, ali u obzir treba uzeti interese svih, a ne samo najbogatijih i najjačih", izjavio je Čepurin.

Na pitanja o eventualnim kompenzacijama Srbiji zbog obustave "Južnog toka", Čepurin je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se svi koji su oštećeni takvom odlukom obrate EU.

"Zapad je hteo da se obustavi gradnja 'Južnog toka' i to je i dobio. Zašto se sada prebacuje krivica Rusiji", rekao je Čepurin posle panel-diskusije "Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje".

Čepurin nije rekao da li je odluka o gasovodu "Južni tok" privremena ili definitivna, naglasivši da će se Putin sutra obratiti ruskom parlamentu.

"U jednosatnom obraćanju, on će obuhvatiti sva važna pitanja međunarodne politike. Molim vas da na to obratite pažnju", rekao je Čepurin. 

"Rusija ne menja stav o Kosovu"

Odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima bi Rusija mogla da prizna Kosovo, Čepurin je rekao da Rusija ima čvrst i pouzdan stav o nepriznavanju Kosova i dodao da je to tradicija koja se ne menja.

"To je čvrst i pouzdan stav i to smo više puta dokazali", naglasio je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da Rusija "ovde podržava Srbe" i da će nastaviti i dalje to da čini.

Ruski ambasador u Srbiji naveo je da "za sve u svetu postoji pravno obavezujuća Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a čija suština je da se Kosovo nalazi pod suverenitetom Republike Srbije".

"U skladu sa svim važećim međunarodnim dokumentima, Kosovo je deo Srbije", rekao je ruski ambasador i dodao da odnos Beograda i Prištine "predstavlja sasvim drugo pitanje".

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Čepurin je naglasio da nije reč "ni o kakvoj vojnoj bazi i ni o kakvom centru špijunaže".

"Sporazum o centru potpisan je davno i ne radi se o tome da se potpisuje nešto novo, već je reč o aneksima", rekao je Čepurin i dodao da je predviđeno da do 2017. godine Rusija izdvoji 102 miliona dolara humanitarne pomoći za našu zemlju, a da bi to na godišnjem planu iznosilo 15-20 miliona dolara.

Čepurin je upitao zašto osoblju u tom centru ne bi bio ponuđen nekakav papir, dokument, ali je odbacio da bi to bilo davanje diplomatskog statusa ruskim stručnjacima.

"Zašto se ruska humanitarna pomoć prikazuje u negativnom svetlu", upitao je Čepurin i podsetio da je Rusija i ranije pomagala Srbiji u rešavanju problema deminiranja teritorije od NATO bombi i prirodnih nepogoda.

Čepurin je najavio da će 13. decembra biti predstavljen izveštaj o radu humanitarnog centra u Nišu u poslednjoj godini i da će tada biti prikazana kupljena tehnika i oprema.

"Sve je transparentno u centru. Pozvao sam i mnoge ambasadore da se i svojim očima uvere", zaključio je Čepurin.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво