Читај ми!

"Er Srbija" među najvećim izvoznicima

Avio-kompanija "Er Srbija" prvi put se pojavila na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije i nalazi se na 13. mestu. Prvi i dalje "Fijat automobili Srbija", a sledi NIS. U prvih 10 meseci 2014. ukupna vrednost izvoza petnaest kompanija bila je tri milijarde evra.

Kako je objavilo Ministarstvo finansija, nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" je u prvih 10 meseci ove godine ostvarila izvoz od 83,3 miliona evra, prenosi Beta.

Vodeći izvoznik je i dalje kompanija "Fijat automobili Srbija" (FAS) sa izvozom od oko 1,15 milijardi dinara u periodu januar-oktobar.

Izvoz FAS-a u trećem kvartalu ove godine manji je za 209,5 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine. Prema Ministarstvu finansija, taj proizvođač automobila je u oktobru imao izvoz od 84,9 miliona evra, što je manje nego u septembru kada je izvoz bio 120,7 miliona evra.

Vrednost izvoza prvih 15 najvećih izvoznika u Srbiji u oktobru je povećana za 300 miliona evra, tako da je u prvih 10 meseci 2014. ukupna vrednost njihovog izvoza bila tri milijarde evra.

Na listi najvećih izvoznika na drugom mestu je "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa 322 miliona evra, a na trećem "Tigar tajers" iz Pirota sa 203,8 miliona evra.

Među najvećim izvoznicima su i "Železara Smederevo" sa 159,9 miliona evra izvoza u prvih 10 meseci ove godine, "Gorenje Srbija" sa 155,2 miliona evra, HIP "Petrohemija" iz Pančeva sa 132,2 miliona evra i "Tetrapak" iz Beograda sa izvozom od 128,6 miliona evra.

Slede "Hemofarm" iz Vršca sa 123,2 miliona evra, "Tarket" iz Bačke Palanke sa 102,4 miliona, "Jura korporacija" iz Rače sa 101,4 miliona evra, "Bol pekidžing" sa 85,6 miliona evra, "Impol Seval" iz Sevojna sa 83,5 miliona evra.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i fabrika čarapa "Vali" iz Beloševca, čiji je izvoz u prvih 10 meseci ove godine bio 82,2 miliona evra i Sirmijum stil iz Sremske Mitrovice sa 81,6 miliona evra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво