Читај ми!

OPEK bez dogovora, cena nafte i dalje pada

Članice OPEK-a nisu se dogovorile o smanjenju proizvodnje kako bi se stabilizovala cena nafte na svetskom tržištu. Izostanak dogovora odmah je izazvao potres na tržištu. Od juna, nafta je izgubila više od trećine vrednosti. Pritiscima da se poveća cena barela najviše se protive zemlje Persijskog zaliva.

Ministri dvanaestočlanog naftnog kartela sukobili su se na jednom od najtežih i naznačajnijih sastanaka poslednjih godina, jer je OPEK pod pritiskom da smanji proizvodnju i spreči dalje pojeftinjenje nafte, čija je cena odmah pala na manje od 75 dolara.

Smanjenju proizvodnje najviše se protive Katar i Saudijska Arabija koja, kao najveći prozvođači, suštinski i određuju politiku OPEK-a, koji dnevno proizvodi 30 miliona barela nafte.

"Sve će se samo srediti na tržištu nafte. Nema potrebe da OPEK smanjuje proizvodnju, uprkos tome što veliki pad cene nafte ugrožava neke članice kartela", kaže saudijski ministar za naftu Ali el Naimi.

Stavovi zalivskih zemalja nisu po volji siromašnijim izvoznicama OPEK-a, koje su tražile cenu od 100 dolara za barel.

"Sve članice OPEK-a su složne da ovako niska cena nafte nije dobra. Ovo nikako nije dobro", ističe ministar spoljnih poslova Venecuele Rafael Ramirez.

Uprkos geopolitičkim krizama u Ukrajini, sankcijama Rusiji, jačanju terorista na Bliskom istoku – cena nafte je od leta pala za trećinu. To je izazvano manjom tražnjom, zbog proizvodnje nafte iz škriljaca u Americi i slabljenja nekih vodećih privreda.

"Proizvodnja nafte iz škriljaca u Americi unela je revoluciju na tržište 'crnog zlata'. Amerika je smanjila uvoz nafte. Rusiji treba veći devizni priliv od izvoza nafte, zbog čega joj ne odgovara da smanji proizvodnju. Ne čudi me ishod sastanka u Beču", objašnjava analitičar Majkl Hjuson.

Dok analitičari ocenjuju da je ishod sastanka OPEK-a posledica saudijske politike da proizvodnju iz škriljaca učini jeftinijom ili arapske podrške Vašingtonu i Briselu u sankcijama Moskvi – stručnjaci kažu da bi Amerika već sledeće godine mogla da proizvede više nafte od Rusije ili Saudijske Arabije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво