Sirova nafta snižava cene

U poslednjih sedam dana naftni derivati su jeftiniji do tri dinara. Vozače koji imaju auto na gas uznemirilo je upozorenje asocijacije CEFTA da bi zbog visokih cena gasa moglo da bude problema u snabdevanju tim gorivom. U NIS-u kažu da je proizvodnja redovna, a iz Udruženja naftnog tečnog gasa poručuju da nema poremećaja u snabdevanju.

Benzin je pojeftinio tri dinara – može da se kupi za 144 dinara. Cena dizela je u proseku niža dva dinara, litar košta oko 152 dinara.

"Ako se nastavi sa ovim trendom, naftne kompanije će spuštati cene jer je promet ono što naftnim kompanijama treba. A promet pospešuju niže cene, a ne visoke cene", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

"Tržište nafte i naftnih derivata je otvoreno. Cene diktira tržište i tu drugih komentara nema", kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Ali, cena gasa za automobile pada zanemarljivo, litar košta od 85 do 90 dinara. Prometnici kažu da cenu opterećuje akciza i to što se 60 odsto tog derivata uvozi. Ipak, poručuju da problema u snabdevanju nema.

"Nema nikakvih nestašica i TNG-a ima dovoljno na tržištu. Ali kod nas na ruku ide to što je TNG u industriji zamenio kompresovani prirodni gas", kaže Dušan Drčelić iz Udruženja naftnog tečnog gasa Srbije.

Potrošnja naftnog tečnog gasa u Srbiji od početka godine opala je za 19 odsto u odnosu na isti period 2013. godine. Direktno ga mogu uvoziti samo oni koji imaju skladišni prostor, a pojedini obećavaju i niže cene.

"Naftni tečni gas može da bude jeftiniji. Globalno, kada padaju cene nafte, bez obzira na akcize, u nekom narednom periodu očekuje se pad cena", kaže Bojan Kocić iz "Petrola".

Izgradnju opreme za gas u automobile mogu da rade samo licencirani servisi, kojih u Srbiji ima oko 1.500. Posla je, kažu, manje nego ranijih godina, pre svega zbog toga što je na tržištu dobra ponuda automobila na gas.

"Možemo reći da je od tri-četiri auta kolika je bila dnevna ugradnja u našem servisu, sada ugradnja spala na tri-četiri automobila mesečno, možda čak ni toliko", kaže Marija Milojević iz auto-servisa u Kragujevcu.

Aleksandar Marković iz auto-servisa u Šapcu kao razlog za to navodi poskupljenje usluga atesta, kao i više cene plina nego prošle godine.

Što se tiče plinskih uređaja, cena ugradnje je ista i ove i prošle i pretprošle godine, kaže Marković.

Evropska unija podstiče korišćenje auto-gasa jer je to ekološko gorivo. U našoj zemlji nema preciznih podataka, ali se procenjuje da ima oko 250.000 automobila na gas.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи