Antić: Ne uvodimo akcize za struju

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da ne veruje da će biti uvedene akcize na struju u Srbiji. Češka kompanija "Alta" želi da investira u podzemne rudnike uglja u Srbiji i gradnju termoelektrane, navodi Antić.

Aleksandar Antić je izjavio da Ministarstvo rudarstva i energetike nije nosilac bilo kakve inicijative vezano za uvođenje akcize za električnu energiju, prenosi Beta.

"Mi imamo jednu potpuno jasnu, stručnu dimenziju zbog čega tako nešto nije dobro", rekao je Antić, dodavši da ne veruje da postoje ozbiljni planovi za uvođenje akciza na struju.

"Ne verujem da je to deo bilo kakvih ozbiljnih planova, više verujem da je reč o medijskoj spekulaciji", rekao je ministar rudarstva i energetike.

Beogradska štampa prenela je prošle sedmice da je Vlada Srbije pripremila nacrt zakona koji predviđa uvođenje akciza na struju i sva bezalkoholna pića, izuzev mineralnih voda.

Akciza na struju, prema pisanju Blica, trebalo bi da se naplaćuje od 1. aprila naredne godine, po završetku grejne sezone, a još nije odlučeno koliko će iznosti taj porez, ali bi trebalo da bude između 10 i 15 odsto.

Akciza na struju će, dodaje se, biti uvedena umesto klasičnog poskupljenja struje, koje je najavljeno za proleće 2015. godine.

Od 1. januara 2015. svi potrošači u Srbiji imaće mogućnost da biraju ko će ih snabdevati strujom.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nakon poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

Dogovor sa Česima o ulaganju u rudarstvo

Češka kompanija "Alta" želi da investira u podzemne rudnike uglja u Srbiji i gradnju termoelektrane i u narednih nekoliko meseci bi mogao da bude postignut dogovor o projektu, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je nakon sastanka sa predstavnicima češke kompanije u Beogradu rekao da su razgovarali o projektima proširenja rudnika "Štavalj", modernizaciji rudnika "Soko" i otvaranju rudnika "Ćirikovac" i da su Česi potvrdili da su zainteresovani da finansiraju te projekte.

Antić je rekao da je treći ministar energetike sa kojim kompanija "Alta" razgovara na istu temu i da se nada se da će konačno krenuti ka realizaciji projekata.

On je istakao da je reč o projektima koji su kapitalno važni za budućnost Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, u čijem sastavu posluju ti rudnici, ali i za dalji razvoj energetskog sisteme Srbije.

Antić je istakao da je obavestio potencijalne partnere iz Češke da Srbija zbog dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i nivoa javnog duga ne može da uđe u bilo koji novi projekat koji zahteva državne garancije za zaduživanje.

Prema njegovim rečima, razmotriće se drugi modeli finansiranja, na primer javno-privatno partnerstvo uz garancije za otkup uglja ili struje i mogućnosti korišćenja medrudržavnog sporazuma Češke i Srbije.

Antić je rekao da je za rudnik "Soko" predložena modernizacija u koji se tokom tri godine investiralo 30 miliona evra u proširenje proizvodnje sa 150.000 tona na 500.000 tona, čim bi rudnik postao potpuno rentabilan, a da bi u otvaranje rudnika "Ćirikovac" trebalo najmanje 50 miliona evra.

Direktor za rudarske tehnologije u kompaniji "Alta" Radek Pecina rekao je da bi, ukoliko bi ugovor bio potpisan do polovine 2015. godine, nova termoelektrana "Štavalj" 2019. mogla da počne proizvodnju struje u punom kapacitetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара