Arapi zainteresovani za srpske proizvode

Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani su da iz Srbije uvezu meso, mesne prerađevine, voće i povrće prema standardima kupaca u toj zemlji. Do kraja godine Srbiju bi trebalo da poseti delegacija sa kompanijama iz Emirata.

Da li će se poput zajedničke kompanije "Er Srbije", podići i trgovinska razmena Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata? Nije teško nadmašiti sadašnje brojke o izvozu prehrambenih proizvoda Srbije, jer u Emirate izvezemo robu vrednu tek 800.000 dolara. I ona mora biti halal.

Ti proizvodi ne smeju sadržati alkohol, primese svinjskog porekla, pojedine aditive i emulgatore. Halal sertifikat ima 70 kompanija u Srbiji.

"Nekom je teže, nekom lakše, široka je lepeza proizvoda kada implementirate halal standard. U nekoj firmi koja flašira čistu izvorsku vodu mnogo je lakše nego u nekoj firmi koja proizvodi složenije proizvode kao što su konditorski", ističe direktor sertifikacije halal proizvoda Zaki Šaltaf.

Proces sertifikacije traje od dve nedelje do mesec i po dana i obnavlja se svake godine.

"Specifični su zahtevi i ova analiza koja je trajala dugo išla je u detalje kod svih dodataka koji se koriste. Sve komponente koje se dodaju u mleko morale su da budu ispitane", kaže Ivan Prčić iz "Mlekare" Subotica.

U Emirate izvozimo mineralnu vodu i praškaste proizvode iz konditorske industrije, a sada stižu i novi zahtevi.

"To tržište je poslalo zahtev za kvalitetnim jagnjećim i goveđim mesom i zainteresovani su za voće i povrće, a mi sada moramo da radimo na količinama", objašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže da Srbija radi sa 40 do 60 odsto iskorišćenosti kapaciteta i da je cilj da izvoz povuče proizvodnju.

Šansa je pre nekoliko meseci stigla i u pirotski kraj. Trgovci iz arapskih zemalja tražili su da otkupe jagnjad, ali je problem bila potrebna količina.

"Ako bismo ušli u neke trgovinske odnose sa trgovcima iz arapskih zemalja, možda bismo imali neku isporku za oko dve nedelje", kaže Goran Popović iz Opštine Pirot.

O potencijalu tržišta islamskih zemalja govore brojke. Obuhvata milijardu i osamsto miliona potrošača i godišnje raste od 10 do 15 odsto.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи