Konkurs za odgovorno poslovanje

Privredna komora Srbije raspisala je konkurs za "Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje 2014" (DOP), koji je otvoren do 15. decembra.

U takmičenju mogu da učestvuju sva privredna društva koja su u 2013. i 2014. godini realizovala projekte društveno odgovornog poslovanja i uspešno primenjivala principe zasnovane na etičkim, ekonomskim, socijalnim, ekološkim i drugim normama u funkciji opšteg društvenog dobra.

Nagrade se dodeljuju u tri kategorije: Velika privredna društva, Srednja privredna društva i Mala i mikro privredna društva.

Rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine i održivi razvoj PKS Dušan Stokić rekao je Tanjugu da nema nikakvog ograničenja za učešće na ovom konkursu u pogledu broja zaposlenih niti vrste delatnosti.

U obzir se uzima ekonomski aspekt poslovanja, ali i potpuno ravnomeran kriterijum je i odnos prema zaposlenima, životnoj sredini, društvenoj zajednici, a biće više faza provere pre donošenja konačne odluke, objasnio je Stokić.

"Mi ovu nagradu posmatramo sveobuhvatno, ne govorimo o korporativnoj filantropiji, donacijama, sponzorstvima, već o svim pomenutim aspektima. Podrazumeva se da zakon mora da se poštuje, ovde ne mogu da uđu kompanije koje krše zakon ili zagađuju živitnu sredinu, ili su neodgovorne prema zaposlenima...", rekao je Stokić.

Kada je reč o svesti o značaju društvene odgovornosti, Stokić je ukazao da se još uvek može primetiti rast interesovanja za ovu temu, mada ponekad postoji suštinsko nerazumevanje šta je to.

"Čini mi se da je neki maksimum interesovanja i angažovanja dostignut pre godinu - dve i sada polako stagnirmo... tema je često korišćena, a ponekad pomalo i zloupotrebljavana", istakao je Stakić, ocenivši da treba novi zamah u toj oblasti.

Po njegovom mišljenju, ciljna grupa su mikro, mala i srednja preduzeća, od kojih mnoga nisu još uvek svesna da možda čak i rade nešto društevno odgovorno, ali to nisu artikulisali kroz neki projekat ili procedure u svojoj organizaciji i to ne osećaju kao deo svog svakodnevnog poslovanja.

Takmičenje za "Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje", koje se održava svake druge godine, pokrenuto je radi afirmacije osnovnih vrednosti društveno odgovornog poslovanja, kao i širenja svesti o njegovom značaju.

Tim PKS za društveno odgovorno poslovanje, na osnovu jedinstvene metodologije, ocenjuje konkursnu dokumentaciju i kroz posete kompanijama verifikuje sprovođenje i primenu politike DOP-a u praksi.

Taj tim priprema izveštaj o kandidatima, na osnovu kog stručni žiri, sastavljen od predstavnika državnih institucija, privrednih asocijacija, nevladinih i međunarodnih organizacija i medija, konačno ocenjuje i rangira kandidate.

Pobednici će biti proglašeni na završnoj svečanosti, 31. marta. Prvoplasirani dobijaju plaketu i povelju sa pravom korišćenja logoa nagrade u promotivnim aktivnostima, dok privredna društva koja zauzmu četvrto, odnosno peto mesto, dobijaju povelju.

Kandidati mogu da se prijave na konkurs popunjavanjem upitnika, na veb stranici www.pks.rs, ili u štampanom obliku, na adresu: Privredna komora Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво