Teški dani za mala i srednja preduzeća

Nagomilani problemi u poslovanju razlog su što se svake godine u Srbiji ugasi više malih i srednjih preduzeća nego što se osnuje novih. Na šest osnovanih, deset se ugasi, pokazuje statistika. U resornom ministarstvu najavljuju Strategiju da bi se, kažu, poboljšao privredni ambijent u Srbiji.

Privrednici u malim i srednim preduzećima susreću se i sa globalnim problemima kao što su - kriza, nepovoljni krediti, nelojalna konkurencija, sivo tržište.

Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca rekao je da u situaciji, takozvanog, stezanja kajiša, onaj ko manje troši vodu, struju, benzin, papir u jednom trenutku više nema gde i onda otupuštaš ljude, a ako i to iscrpi onda je došao u situaciju da mora da gasi svoj biznis.

Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije rekao je da ovde imamo dve grupe problema- s jedne strane imamo eksterne probleme koje su izazvani globalnom ekonomskom krizom na šta teško možemo da utičemo. Kako je dodao, to je nedostatak tražnje, nedostatak investicija, novih poslova.

"Sa druge strane, imamo interne faktore koji su vezani za ambijent poslovanja koji nije usklađen sa standardima EU", naveo je Gračanac.

Da bismo uskladili stranarde sa Evropskom unijom, stručnjaci napominju, moramo pojednostaviti poslovanje.

Ekonomista Dragoljub Rajić rekao je da je potrebno smanjiti birokratiju i pomoći im da nađu izvore finansiranja jer je Evropska unija prepoznala mala i srednja preduzeća kao način da se izađe iz ekonomske krize to jest njihov razvoj.

Put iz ekonomske krize vodi preko još jedne Strategije, veruju u ministarstvu privrede.

Dušan Korunoski iz Ministarstva privrede rekao je da je najvažnije u vezi sa tom strategijom akcioni plan koje će svake godine definisati šta svako ministarstvo treba da promeni u zakonskom ili nekom drugom okviru, a što će naravno poboljšati rad malih i srednjih preduzeća - povećanja njihovog broja, povećanja zaposlenosti, povećanja njihovog prihoda i konkurentnosti.

Od petooktobarskih promena ovo je četvrta strategija malih i srednjih preduzeća. Sem što mora da predvidi poslovanje u sledećih pet godina, ona je jedan od osnovnih kriterijuma saradnje sa međunarodnim institucijama.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво