Читај ми!

Preporuke MMF-a putokaz za poljoprivredu

Pored štednje u javnom sektoru, MMF od Vlade očekuje i da podstakne razvoj privrede, a posebno pomogne poljoprivrednicima. Preporučuje im da gaje svinje i živinu, jer će cena mesa rasti. Od žitarica, procenjuju, trenutno je najisplativije sejati ječam.

Projekcija cena MMF-a kao putokaz proizvođačima čime bi trebalo da se bave. Domaće stočare vest da bi svinjsko i pileće meso moglo da poskupi – raduje, ali je primaju sa rezervom.

Milan Matović, stočar iz Kikinde, kaže da trenutno u objektima ima više od 50 tovljenika koji će za mesec dana stiće za isporuku. "Što se tiče cene, niko sada generalno nije zadovoljan, uvozi se meso iz EU i nama obaraju cenu", kaže Matović.

Meso će poskupeti a stočna hrana pojeftiniti – tačnije kukuruz i pšenica. Zato je preporuka poljoprivrednicima da se preusmere na ječam, čija je cena porasla za oko 28 odsto. Očekuje se da bude viša za još 10 odsto.

"Kad bismo mi nešto unapred znali, da to ugovoreno bude nešto vezano, mi bismo to sigurno više radili. Ja imam posejanih 16 hektara, znači posejao bih više ječma, pšenici je već deplasirana cena. Ako tako bude, mi ćemo se prestrojavati narednih godina", kaže zemljoradnik iz Gornjih Jarušica Radiša Mirčetić

Vukosav Saković iz Udruženje "Žita Srbije" rekao je da prostora ima da se povećaju površine pod ječmom, ali proizvođači to nerado čine jer su cene ostalih kultura – pšenice, kukuruza, soje – znatno bolje nego cene ječma.

Prognoza MMF-a je da će svinjsko meso poskupeti 11,6 odsto, a da će cena goveđeg mesa blago opasti. Najveći skok cene imaće piletina.

Stručnjak za agroprivredu na Ekonomskom institutu Miladin Ševarlić kaže da je svinjsko i pileće meso relativno jeftinije od goveđeg mesa i, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, njegova tražnja raste u ukupnoj strukturi mesa, a posebno u odnosu na juneće meso.

U Srbiji ima više od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega njih oko 490.000 uzgaja i stoku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво