Читај ми!

Postignut dogovor sa MMF-om

Srbija i misija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra, rekla je šefica misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova.

Šefica misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da sporazum treba da odobri rukovodstvo i izvršni odbor MMF-a, prenosi Beta.

Ekonomski program koji bi Vlada Srbije sprovela u dogovoru sa MMF-om, kako je objasnila Murgasova, ima za cilj da stvori uslove za makroekonomsku stabilizaciju, održiv rast i nova radna mesta u srednjoročnom periodu.

Dogovorena fiskalna konsolidacija, prema njenim rečima, podrazumeva zaustavljanje porasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine, kao i smanjenje troškova budžeta za isplatu penzija i plata, kao i dotacija javnim preduzećima.

Murgasova je istakla da planirane strukturne reforme u Srbiji treba da omoguće smanjenje troškova u javnom sektoru, rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da će sporazum iz predostrožnosti sa MMF-om biti u primeni od 1. januara 2015. godine, odnosno da će tada Srbiji biti na raspolaganju kredit od oko milijardu evra koji može da se, u slučaju potrebe, koristi za jačanje deviznih rezervi.

"Ekonomskim programom Vlade Srbije, koji je podržao MMF, predviđeno je smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu već u 2016. godini, kao i smanjenje deficita budžeta na četiri do 4,25 odsto BDP-a, odnosno za 1,3 do 1,4 milijarde evra", naveo je Vujović.

Istakao je da Vlada priprema novi set važnih ekonomskih zakona, radi na unapređenju poslovnog okruženja i smanjenju troškova u javnom sektoru.

"Ne moramo da u ovom trenutku saopštavamo sve detalje, jer je to pitanje primene sporazuma", rekao je Vujović i naveo da će "primena sporazuma biti praćena kvartalno, sa precizno definisanim elementima od makroekonomske stabilnosti do fiskalnog izvršavanja i nizom drugih parametara koje sami biramo u dogovoru sa MMF-om".

Prema njegovim rečima, presudna je ukupna veličina smanjenja troškova države, a ne pojedinačne mere.

"Negativni aspekti programa nisu ovde presudni, već uravnoteženost i celovitost programa i izvođenje zemlje na put održivog rasta smanjenjem nezaposlenosti", rekao je Vujović.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je za ukupnu finansijsku stabilnost u Srbiji od velikog značaja postizanje sporazuma sa MMF-om.

"NBS će monetarnim merama dati doprinos kreditnoj aktivnosti banaka koja utiče na privredni rast i zaposlenost", navela je Tabakovićeva.

O dogovoru sa MMF-om najpre je govorio premijer Vučić, koji je rekao da je nakon godina nediscipline i neuspeha, Srbija postigla sporazum sa MMF-om, ocenjujući da je ovo važan dan za Srbiju jer je donet "ekonomski plan koji će podržati ceo svet".

"Bez tog ekonomskog plana naše političke deklaracije ne bi značile ništa", rekao je Vučić nakon razgovora sa Johanesom Hanom.

Premijer je rekao da je važna tema njihovih razgovora bila sprovođenje ozbiljnih reformi u Srbiji.

"Mi želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će tražiti da dostigne zemlje EU, već zemlja koja će moći da zarađuje i obezbeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vreme", rekao je Vučić i podsetio da MMF konstatuje da će to biti 2017, ali je ponovio da on misli da će to biti 2016.

Misija MMF-a je boravila u Beogradu od 4. novembra. Od 2000. godine Srbija je imala šest aranžmana sa MMF-om. Poslednji je ugovoren 2011. godine, ali je ubrzo obustavljen jer Vlada Srbije nije sprovodila ono što je bilo ugovoreno.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво