Otvoren srpsko-francuski poslovni forum

Premijer Francuske Manuel Vals kaže da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da njegova zemlja ima ambicije za Srbiju koje su na nivou onih koje ima srpski premijer. Aleksandar Vučić pozvao francuske firme da ulažu u Srbiji.

Premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals, prisustvovali su otvaranju srpsko-francuskog poslovnog foruma u Beogradu, prenosi Tanjug.

Vals je poručio da je Srbija na prekretnici i da može da računa na pomoć Francuske. 

"Znam da nas sada sluša veliki broj Srba i to nas obavezuje da budemo na visokom nivou. Naša vlada je tu", rekao je francuski premijer na otvaranju biznis foruma.

Istakavši da i činjenica da se forum održava na početku njegove posete Srbiji pokazuje koliki značaj Francuska pridaje ekonomskoj saradnji, Vals je rekao da dobre istorijske veze između dve zemlje sada moraju da se unaprede mnogo jačim ekonomskim vezama.

"Na vama, privrednim subjektima jeste da se obezbede ideje, investicije i radna mesta. Premijer Vučić nam je postavio cilj visoko time što je rekao koliko je radnih mesta u Srbiji otvorila Nemačka", rekao je Vals, podsetivši da je Francuska tek deseti direktni investitor u Srbiji.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena nije na zadovoljavajućem novu, ali napreduje.

Posebno je istakao značaj činjenice da je u porastu izvoz Srbije u Francusku i to za 37 odsto u periodu 2012/2013. godine i još 33 odsto tokom prvih osam meseci ove godine.

"To povećanje izvoza u Francusku i druge zemlje je dobra vest za ekonomiju Srbije. To potvrđuje da strategija Vlade Srbije daje rezultate. Na nama sa francuske strane je da uspostavimo ravnotežu trgovinskog bilansa".

Poverenje u saradnju sa Srbijom 

Govoreći o entuzijazmu i poverenju u saradnju sa Srbijom, Vals je rekao da se oni baziraju na dva pozitivna signala – opredeljenju Srbije da ide u EU i koherentnosti razmena između dve zemlje.

"Iako je teško uskočiti u voz u pokretu, Srbija je na putu ka EU već ostvarila značajne napore, a poslednji Izveštaj EK je bio veoma pozitivan", rekao je Vals.

Dodao je da se Srbija opredelila da se organizuje za novi način funkcionisanja ekonomskog života.

"Znam da ste odlučno preduzeli reforme", rekao je Vals.

Govoreći o oblastima najperspektivnijim za saradnju, Vals je posebno istakao infrastrukturu i saobraćaj, naglasivši da bi bez železničkih veza i auto-puteva ekonomski razvoj Srbije bio hendikepiran.

"U Francuskoj imamo znanja i iskustva koje želimo da podelimo", kaže Vals.

Najavljujući Memorandum o razumevanju za gradnju metroa u Beogradu, francuski premijer je rekao da će to biti strukturni projekat za Beograd i Srbiju, posebno ako se ima u vidu ambiciozna vizija premijera Vučića za glavni grad.

Memorandum će biti potpisan i za Aerodrom "Nikola Tesla", rekao je Vals dodajući da eksperti rade na pronalaženju najboljih rešenja za finansiranje projekta metroa.

"Memorandum – jedan papir, mi čekamo realizaciju", istakao je francuski premijer.

Poziv francuskim firmama da dođu u Srbiju 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio uveravanja da će ta zemlja davati još snažniju podršku Srbiji na evropskom putu.

Pozvao je francuske kompanije da budu što prisutnije u Srbiji, gde ih čeka puna politička i ekonomska stabilnost.

Srbija je dobro mesto za francuske investitore, želeo bih još veći broj francuskih firmi u Srbiji i da postignemo rezultate u kratkom roku, rekao je Vučić na otvaranju biznis foruma Francuske i Srbije.

Vučić je rekao da su dve zemlje prijatelji i da su razgovarali o najkonkretnijim ekonomskim projektima jer je potrebno da se sa polja prijateljstva, ljubavi i solidarnosti pređe na ekonomske teme i ono što znači rešavanje problema za građane.

U Srbiji je danas 91 francuska firma koja zapošljava 10.000 ljudi, očekujem da zaposle dvostruko više, rekao je Vučić, navodeći da su u Srbiji sve bolji uslovi za ulaganje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. nov 2014, 08:23) - Raki [neregistrovani]

sve je jasno

zar premijer francuske nema ama baš nigde da ide ili nema mišta da radi pa došao u prijateljsku Srbiju na čašicu razgovora. Čovek
došao da ozdravi svoje kompanije i obezbedi posao u zemljama u "razvoju" kao što je Srbija. Gde je interes zemlje sa 70% zaduženja
BDP-a da sada uzima kredite za metro.