Читај ми!

Mađarska, zakon za bržu izgradnju "Južnog toka"

Mađarski parlament je usvojio zakon kojim će biti otvoren put za izgradnju gasovoda "Južni tok", rekao je premijer te zemlje Viktor Orban.

Mađarski poslanici su sinoć usvojili amandman koji će omogućiti gradnju gasovoda i kompanijama koje nemaju neophodne dozvole, navedeno je na sajtu parlamenta, javlja agencija Blumberg, a prenosi Beta.

"Ovo znači podstrek za "Južni tok" i pokazaće Rusiji da Mađarska taj projekat shvata ozbiljno", rekao je Atila Holoda, stručnjak za energetsku regulativu, koji je u Orbanovoj vladi bio pomoćnik državnog sekretara 2012.

Mađarska traži način da počne sa izgradnjom "Južnog toka", čiji cilj je da se u roku od šest meseci zaobiđe problematična Ukrajina u snabdevanju gasom, rekao je u intervjuu za mađarski list Napi gazdašag Čaba Baji, šef državne kompanije MVM, koja je osnovala zajedničku firmu sa "Gaspromom", koji će graditi i upravljati gasovodom.

Novostvorena kompanija nema dozvolu za rad. EU je blokirala izgradnju "Južnog toka" zbog neusklađenosti sa evropskim zakonodavstvom.

Šef premijerovog kabineta Janoš Lazar rekao je ranije da je "Južni tok" izuzetno važan za Mađarsku, jer jača gasnu sigurnost u zemlji.

Gasovod koji bi trebalo da se proteže 2.446 kilometara – dopremaće ruski gas ispod Crnog mora, i ponudiće alternativnu rutu za Evropu.

Njime bi trebalo da se isporučuje 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. "Južni tok" će ići preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije i Austrije. Sve te zemlje, osim Srbije koja je kandidat za članstvo, već su u EU.

Tim projektom ruska gasna kompanija "Gasprom" okončaće zavisnost od tranzita gasa do zapadne Evrope, preko Ukrajine.

EU i SAD izvršile su pritisak na Bugarsku da obustavi gradnju u junu.

Blumberg ocenjuje da je Orbanova podrška "Južnom toku" njegova poslednja inicijativa da dodatno zategne odnose sa EU i NATO-om. Mađarska je u januaru dala Rusiji ingerencije da proširi jedinu nuklearnu centralu u zemlji i od Moskve je uzela zajam od 10 milijardi evra.

Orban, koji je u aprilu izabran na još jedan četvorogodišnji mandat, u julu je rekao da želi da uspostavi unutar EU državu koja ne bi bila neoliberalna, navodeći ruskog predsednika Vladimira Putina kao model koji želi da sledi.

Mađarski premijer, koji u EU spada u najglasnije kritičare sankcija protiv Rusije, obustavio je isporuke gasa Ukrajini na "neodređeno vreme", saopštila je 25. septembra mađarska kompanija za tranzit gasa FGSZ, pošto se Orban sastao sa šefom "Gasproma" Aleksejom Milerom.

Istovremeno, "Gasprom" je povećao isporuku Mađarskoj za oko 67 odsto, prema sajtu FGSZ.

"Orban podrškom Rusiji testira granice EU" kada je "Južni tok" u pitanju. Ali, EU je zaustavila Bugarsku, i zaustaviće i nas takođe", smatra Andraš Deak, saradnik Mađarske akademije nauka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво