Elektronsko bankarstvo sve popularnije

Redovi ispred pošta i banaka mogli bi ubrzo da iščeznu iz naše svakodnevice. Zameniće ih elektronsko plaćanje, koje u Srbiji koristi više hiljada građana. Takvo plaćanje je brže, a ukidanjem bankarskih filijala i službenika i jeftinije za korisnike.

U mobilnoj banci preko mobilnog telefona ili računara može se bilo kome poslati novac ako ima otvoren račun, a dovoljno je da se zna njegova mejl adresa ili telefon.

"Sve što treba da se uradi je da se stavi iznos koji želi da se pošalje i eventualno neka poruka. U tom trenutku platni nalog se kreira, možete videti sve detalje koji su od značaja i jednim klikom potvrđuje se plaćanje", objašnjava Marko Carević iz "Telenora".

U slučaju da je račun u drugoj banci, šalju meil ili sms poruku da se dostavi broj računa, i čim odgovor stigne, šalje se novac na taj račun. Ako se zarada ili deo nje ne uplaćuje u mobilnu banku, sve uplate idu preko beskontaktne debitne platne kartice.

"Vrlo je jednostavna u upotrebi, do hiljadu i po dinara na terminalu dovoljno je prineti karticu i transakcija je izvršena. Radi dodatne sigurnosti za transakcije iznad hiljadu i po dinara potrebno je uneti pin kod", kaže Jelena Sretenović "Masterkarda".

Računi za struju, telefon, infostan i druge usluge stižu svaki mesec, a samo klik na telefonu dovoljan je da se plati ili odštampa priznanica. Sve bankarske usluge su u telefonu ili računaru i mogu se prilagođavati potrebama, a korisnici mogu i sami da povećaju sigurnost.

"Omogućili smo da korisnici na svojim karticama mogu definisati broj transakcija na bankomatu, na prodajnim mestima, na Internetu, a takođe i koji je iznos koji mogu potrošiti na određenom mestu kako dnevno tako i na mesečnom nivou", ističe Marko Carević iz "Telenora".

Elektronsko mobilno bankarstvo omogućava štednju ali i menjanje dinara u pet različitih valuta. Srbija je prva zemlja u regionu koja je otvorila mobilnu banku, a kompletna investicija od 40 miliona evra uložena je u tehnologiju jer nema filijala, šaltera i službenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво