Читај ми!

Srbija privlačna privrednicima iz Burse

Članovi udruženja privrednika, poreklom sa Balkana "Rumelisiad" iz Burse, drugog grada po ekonomskoj snazi u Turskoj, pozvali su predstavnike lokalnih samouprava iz Srbije na ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju.

Predsednik udruženja privrednika Erol Kilikćijer, poreklom iz Srbije, kaže da su članovi "Rumelisiada", kojih ima 160, pored ostalog zainteresovani da omoguće da se pokrene proizvodnja u pogonima i fabrikama koje ne rade, prenosi Beta.

Njegov zamenik, Omar Kumova, kaže da nastoji da u Bujanovcu, odakle potiče, obnovi rad fabrike za proizvodnju mineralne vode. Do sada je uz pomoć udruženja u tom gradu na jugu Srbije planirano da se na 300 hektara zasade trešnje, koje će otkupljivati turska
fabrika "Alada".

Drugi projekat u Bujanovcu podrazumeva proizvodnju pečuraka, u koju ćemo uložiti 150.000 evra, ističe Kumova i dodaje da će u projekat biti uključena i turska vlada.

Zahvaljujući porodici Kumova, kako je istaknuto, renovirana je jedna bujanovačka škola.

Članovi uduženja su pomogli da više od dvadesetoro dece iz svake od balkanskih zemalja u Bursi nauči zanat kaže Kilikćijer.

Vlasnik fabrike "Izmakpar" Zarif Alp koja pravi presovanu limariju, pod velikim pritiskom do 50 tona za delove za automobile i traktore koje izvozi u osam zemalja zapadne Evrope i Južne Amerike, kaže da bi želeo da pokrene proizvodnju i u rodnom Prijepolju.

Pre 17. godina počeo sam posao - jedan čovek i jedana mašina, danas imam 225 radnika i tri zgrade, sarađujemo, između ostalog, sa najpoznatijim fabrikama traktora "Ferguson" i "Džon Dir", objasnio je Alp novinarima iz Srbije koji su obišli proizvodne pogone fabrike "Izmakpar".

Alp koji se nekada prezivao Kajević, dodaje da već istražuje uslove za ulaganje u Prijepolje i nada se boljim uslovima. Generalni sekretar udruženja, Emil Baškardeš, koji je i savetnik gradonačelnika Burse, najavio je u cilju uspostavljana jačih privrednih veza sa Srbijom i konkretizaciji dogovora, skorašnji dolazak delegacije iz Burse u Novi Sad.

Ističe da bi bilo potrebno da se u Bursi otvori konzulat Srbije.

Savetnik gradonačelnika Novog Sada zadužen za investivicije Dragoljub Samardžić kaže da je glavni grad Vojvodine pripremio sve neophodno za investiore iz Burse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи