Pomoć za GSP iz republičke kase

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta određeno je da se dve milijarde dinara da Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd. Nikada se do sada nije desilo da se lokalnom javnom preduzeću daje iz državne kase i opasno je za javne finansije, upozorio je Fiskalni savet. Nijednim zakonom to nije zabranjeno, odgovaraju iz uprave Beograda.

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ima 5.850 zaposlenih i četiri milijarde dinara duga. Godinama dobijaju subvencije od Grada, ali zašto su i kako dobili novac iz republičke kase – za RTS nisu želeli da govore. 

Međutim, za list 24 sata direktor tog preduzeća Željko Milković objasnio je da im ni te dve milijarde neće mnogo pomoći. 

"Dosad smo dobili od Grada 4,5 milijardi dinara i sa te dve milijarde iz republičkog budžeta imaćemo opet za milijardu dinara manje nego što je GSP imao prošle godine. Samo od Grada. Taj novac služiće nam samo i isključivo za preživljavanje pošto samo za gorivo i plate mesečno izdvajamo 950 miliona dinara", kaže Milković.

Subvenciju od države za GSP tražio je Grad Beograd.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić kaže da je Grad Beograd jedina lokalna samouprava u Srbiji koja nema nenamenske transfere.

"Od 2012. po osnovu toga gubimo 5,5 milijardi dinara godišnje. Pored toga, za razliku od drugih lokalnih samouprava koje ubiraju 80 odsto od poreza na zarade, Beograd ubira 70 odsto, što znači da dugujemo još 4,5 milijardi. To vam je 10 milijardi dinara godišnje za dve godine – to je 20 milijardi koje Grad Beograd više u odnosu na lokalne samouprave ostavlja Republici", kaže Vesić.

Iste razloge za davanje dve milijarde dinara jednom gradskom preduzeću iz republičke kase naveo je i ministar finansija.

"Suština ovog transfera i to je eksplicitno rečeno je da je to jednokratni transfer da se kompenziraju izmene u sistemu nenamenskih transfera. Tražili su da se preispita ovo učešće od 70 odsto", kaže Dušan Vujović, ministar finansija. 

I iz uprave Grada obećavaju da više neće od države tražiti novac za svoja preduzeća. Dobijene dve milijarde, kažu, upotrebiće za finansijsku konsolidaciju GSP-a.

Prema Vesićevim rečima, novac će se upotrebiti za vraćanje obaveza koje su zatečene, za vraćanje bankama i za finansijsku konsolidaciju, a ne za kupovinu novih autobusa.

Vesić ističe i da je ove godine beogradska kasa punija nego što su planirali – da im bolje rade sva javna preduzeća, da su smanjili troškove i povećali prihode, tako da će sutra usvojiti rebalans budžeta u kojem će deficit, za razliku od države, smanjiti i to za 26 odsto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи