Читај ми!

Kako da uštedite struju

Većini građana računi za struju i grejanje su najveći izdatak, a racionalnijom potrošnjom i promenom navika mogli bi da ih smanje za trećinu, pa i prepolove. Stanove i kuće treba dobro izolovati, ugraditi prozore i vrata koji dihtuju. Potrebno voditi računa pri kupovini novih aparata, jer efikasniji štede i do 15 odsto struje.

Štednja energije, a posebno struje, neophodnija je nego ikada do sada. Rusko-ukrajinski gasni spor još nije rešen a srpski elektroenergetski sistem je, zbog poplava, pretrpeo ogromnu štetu. Statistika pokazuje da domaćinstva potroše trećinu energije, a u potrošnji struje udeo je čak 50 odsto.

Svako domaćinstvo može da primeni nekoliko proverenih mera štednje: TA peći, bojler i mašinu za veš uključivati noću kada je struja jeftinija četiri puta, isključivati svetla u prostorijama u kojima se ne boravi, kuvati u poklopljenim sudovima na odgovarajućim ringlama. Računar gasiti kada se ne koristi.

Potrebno je posebno voditi računa pri kupovini novih aparata, jer energetski efikasniji štede od pet do 15 odsto struje.

Najviše štede šporeti s ravnim, odnosno indukcionim pločama.

"Tu dolazi do direktnog zagrevanja samog suda u kome se kuva jelo tako da se na taj način smanjuju gubici zagrevanja koji idu ka okolnom prostoru a ne prema sudu", objašnjava Željko Marković, v. d. direktora "EPS Snabdevanja".

Gledano kroz novčanik – recimo četvoročlano domaćinstvo čiji je mesečni račun za struju šest hiljada dinara, ako povede računa, može da uštedi oko dve hiljade.

"Svaki od tih procenata su i mali i veliki, ali sve zajedno oni čine 30 odsto uštede na električnim uređajima. Druga oblast je vezana za štednju energije u građevinskim objektima – mislim na grejanje – na taj način i do 40 posto energije može da se uštedi", ističe Miloš Banjac iz Ministarstva energetike.

Sve analize ukazuju da su mere energetske efikasnosti dugoročno rešenje za zaustavljanje rasipanja energije.

Stanove i kuće treba dobro izolovati, ugraditi prozore i vrata koji dihtuju i uvesti naplatu grejanja po utrošku.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво