Читај ми!

Završen skrining o poljoprivredi

U Briselu je okončan završni deo skrininga o poglavlju koje se odnosi na poljoprivredu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović kaže da je Srbija u oblasti poljoprivrede gotovo sasvim uskladila svoje propise sa evropskim, prenosi Tanjug.

"U Evropskoj komisiji su nam rekli da je stepen usklađenosti veoma zadovoljavajući", rekao je Golubović novinarima nakon završetk bilateralnog skrininga o poglavlju 12 pregovaračkog procesa pristupanja EU.

Ukazao je da je ovo jedno od najzahtevnijih poglavlja jer uključuje elemente koje se tiču mnogih drugih resora, kao što su unutrašnja i spoljna trgovina, zaštita životne sredine i bezbednost potrošača.

"Zato je ovaj skrining trajao pet dana i tek danas smog a završili", rekao je Golubović.

Golubović je objasnio da je među zakonima koje treba izmeniti da bi se uskladili sa evropskim standardima i onaj koji se tiče genetski izmenjenih organizama (GMO) čiji je promet trenutno sasvim zabranjen u Srbiji.

"To je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali i konstatovali smo da tu nismo sasvim usklađeni", rekao je Golubović i dodao da je svestan da je javnost veoma osetljiva kada je reč o GMO.

"Kroz medije cirkuliše mnogo informacija o GMO koje uopšte nisu tačne, a reč je o pitanju koje bi iz sfere politike trebalo prebaciti na ekspertski nivo", ukazao je Golubović i dodao da Srbija tu ima dosta manevarskog prostora jer u EU ne postoji jedinstvena regulative za GMO.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво