Mere štednje u korist realne privrede

Ministar privrede Željko Sertić kaže za RTS da su mere štednje samo jedan od instrumenata Vlade Srbije, a glavni cilj je da realna privreda počne da funkcioniše. Napominje da će građani boljitak koji donosi štednja osetiti tek naredne i 2016. godine.

Željko Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je privreda "zagušena" i preopterećena nerealnim brojem zaposlenih, a da će nove Vladine mere doprineti efikasnijoj privredi.

"Glavni cilj je da se omogući da realna privreda počne da radi. Realna privreda je danas zagušena mnogim stvarima, od zakona koji su u nekim stvarima neusaglašeni, problemi sa inspekcijama, problemi sa javnim preduzećima koja su dobila neku vrstu javnih ovlašćenja od države, a koja su neefikasna i ne rade kako treba svoj posao", navodi Sertić.

Ministar privrede podseća građane da mere koje su donete neće biti efikasne za mesec ili dva, već da tek u narednoj i 2016. godini možemo očekivati boljitak.

Napominje i da je cilj celog paketa mera da građani žive bolje.

Ipak, ministar Sertić ističe da je privreda najviše opterećena nerealnim brojem zaposlenih u javnom sektoru.

Zato, kaže ministar privrede, jedan od imperativa je da javna preduzeća dobro posluju.

Taj problem je neophodno što pre rešiti i uskoro se mogu očekivati mere Vlade Srbije u toj oblasti.

"Postoji mozaik elemenata koji moraju da se rade istovremeno. Veliki je pritisak na ovu Vladu da rešava probleme od kojih su neki nasleđeni", kaže Sertić i dodaje da ima zainteresovanih kupaca i za javna preduzeća koja loše posluju.

"Ima zainteresovanih kupaca, ali to ne znači da će sva ta preduzeća biti prodata", precizira ministar privrede i napominje da će za najveći broj preduzeća biti pronađeno najmanje loše rešenje.

Sertić kaže da će za pregovarački sto već sledeće nedelje sesti predstavnici ministarstva i preduzeća, kao i potencijalni kupci, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za preduzeća u restrukturiranju.

Ministar ponavlja da sami radnici nisu krivi što su se tu našli, ali da svi snose odgovornost za situaciju u kojoj su se preduzeća našla.

Ministar Sertić zaključuje da će efikasnosti privrede doprineti i drugačije isplaniran budžet za 2015. godinu u kome će subvencije biti smanjene, ne samo za privredu već i poljoprivredu, i da će svaki dobijeni novac morati da se zna na šta je potrošen.

Sertić će učestvovati na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske komisije u Beogradu.

Očekuje da bude postignuta saglasnost o infrastrukturnim projektima, ali i obezbedi podrška za razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Očekujem da na sastanku dođe do usaglašavanja na infrastrukturnim projektima koji su važni za region, ne samo u smislu da obezbeđujemo rad našim preduzećima koja mogu da učestvuju u tim javnim radovima, nego i lakše obezbeđivanje sredstava za realizaciju tih projekata",
zaključuje Sertić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи