Читај ми!

Stroge kontrole crnog tržišta nafte

Kontrolom goriva obeležavnjem, takozvanim markiranjem, stalo se na put crnom tržištu nafnih derivata. Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je od avgusta iz prometa povučeno 540 hiljada litara goriva kome se ne zna poreklo.

Gorivo se kontroliše i u rafineriji iz uvoza, u skladištima, baržama, cisternama i što je najvažnije na pumpama. Na onim pumpama gde su nađene nepravilnosti inspektori su obustavili prodaju. Od 163 licence za trgovinu naftnim derivatima oduzeto je čak 95.

"Poruka koju je poslala država je ta, da su kazne vrlo visoke. To da postoji mogućnost zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine je vrlo ozbiljno shvaćeno kod subjekata", kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Petković napominje da od 1450 rezervoara gde su uzorkovali derivat utvrđeno je da je samo u 23 došlo do pada koncentracije markera, a to je ispod dva odsto.

"Vozače interesuje koje su to pumpe, da ne sipaju na njima. Vozači su apsolutno sigurni da ne mogu takvo gorivo natočiti. Takvo gorivo je plombirano od strane tržišne inspekcije i jednostavno ne može doći do potrošača", ukazuje Petković.

Napominje da će podaci o subjektima koji su nepravilno poslovali biti dostupni nakon sudskih postupaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи