Читај ми!

Potrebno ubrzati procedure za izvoz u Rusiju

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković kaže za RTS da je proširen asortiman proizvoda za izvoz na rusko tržište, kao i da se javljaju novi proizvođači koji žele da izvoze u Rusiju. Ubrzan je jedan deo procedura, ali to nije dovoljno, ističe ministarka.

Snežana Bogosavljević Bošković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je sa ruskom stranom postignut dogovor da kontrolu prilikom izvoza proizvoda od mesa i mleka sprovode naše službe, kao i da je ubrzan jedan deo procedura prilikom izvoza u Rusiju.

Ipak, napominje da to nije dovoljno, jer da bi neki novi objekti iz Srbije mogli da izvoze u Rusiju potrebno je da budu na odobrenom spisku.

"Mi smo razgovarali o šest objekata koji su prošli proveru kvaliteta, a nisu na spisku odobrenih... S ruske strane ceo posao je završen, ali je potrebno da se dobije odobrenje od zemalja partnera Rusije", kaže Bogosavljević Bošković ističući da se ta odluka očekuje u roku od mesec dana.

Tokom boravka srpske delegacije u Rusiji tema razgovora bila je i proširenje asortimana proizvoda od mesa.

"Zainteresovani smo da nam se vrati izvoz mesa u komadima, koji proizvodnju mesa čine rentabilnijom i ekonomičnijom. Naišli smo na podršku i već smo uputili zvaničan dopis i zahtev, a verujem da ćemo brzo dobiti i pozitivan odgovor", kaže ministarka.

Ističe da je reč o velikoj podršci, ali i ozbiljnim zahtevima koje moraju imati u vidu svi oni koji se bave izvozom proizvoda na rusko tržište. Dodaje i da Srbija mora da garantuje za kvalitet i poreklo tih proizvoda.

"S obzirom na to da smo proširili asortiman proizvoda, uverena sam da je dosta onih koji mogu da izvezu meso i mleko u Rusiju", rekla je ministarka.

Komentarišući povećanje izvoza u Rusiju za 60 odsto, Bogosavljević Bošković je rekla da Ministarstvo samo obezbeđuje uslove, a privrednici sami odlučuju gde će izvoziti.

"Nikakav trgovinski embargo između Rusije, Evropske unije i SAD niti nas obavezuje niti dotiče. Mi želimo da stvaramo uslove da naši proizvođači izvoze proizvode tamo gde su zainteresovani", kaže ministarka.

Dodaje da smo mi mala zemlja i da, kada se poredi izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU i Srbije na rusko tržište, nema razloga za brigu.

"Naš udeo je svega 1,4 procenta, to je malo da bi nekog zabrinulo – osim nas, da moramo mnogo više da radimo i povećamo izvoz i poljoprivrednu proizvodnju", kaže ministarka.

Uverena je da će, tokom posete Beogradu, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sa zvaničnicima Srbije, u kontekstu ekonomske saradnje, razgovarati i o saradnji dve zemlje i u oblasti poljoprivrede.

"Zainteresovanost za ovu saradnju pokazao je i (premijer Dmitrij) Medvedev kada je nedavno u okviru otvaranja velikog poljoprivrednog sajma u Moskvi 'Zlatna jesen' zajedno sa ministrom (Nikolajem) Fjodorovom posetio štand Srbije. Tada smo kolega Fjodorov i ja dobili podršku od Medvedeva da nastavimo inače dobru, uspostavljenu dobru saradnju i da je ubuduće unapredimo i uvećamo", rekla je ministarka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво