Читај ми!

Na zimu proizvodnja uglja iz "Kolubare"

Ministar energetike Alaksandar Antić i direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavili su da su zadovoljni dinamikom ispumpavanja vode sa kopa "Tamnava - Zapadno polje" u "Kolubari". Najavili su da se već u zimskim mesecima može očekivati početak proizvodnje uglja sa tog kopa.

Antić je prilikom redovne kontrole ispumpavanja vode sa tog kopa, koji je poplavljen u maju, poručio da neće biti restrikcije i da Vlada, resorno ministarstvo i EPS preduzimaju sve mere da Srbija bude energetski bezbedna.

Naveo je da je juče postignut rekord u ispumpavanju vode sa kopa Tamnava, kada je ispumpano 1,6 miliona kubika vode i najavio da do kraja sledeće nedelje očekuje da će taj kapacitet dostići 2,5 miliona kubika.

"S tim prosekom možemo očekivati da ćemo, prema planu, izvršiti ispumpavanje vode sa tog kopa i u zimskim mesecima već početi proizvodnju uglja", rekao je Antić novinarima i naglasio da je završetak tog posla od kapitalnog značaja za energetski sektor i celokupnu ekonomiju Srbije.

Antić je naveo Srbija u deficitu od samo 14 miliona evra zbog uvoza struje, što je posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile energetski sektor. Naveo je da je Srbija uvezla struju u vrednosti od 55 miliona evra, a istovremeno izvezla u vrednosti od 41 milion evra i dodao da je uvoz struje obezbeđen do kraja godine.

"Država je bila pametna ove godine i uvozila je struju leti, kada je bila jeftinija, a u tom periodu je deponovala ugalj, pored termoelektrana, umesto da taj ugalj sagoreva za proizvonju struje, kada ona košta samo 40-42 evra po megavat-času", rekao je Antić.

Zamolio je građane da veruju Vladi da će biti energetski bezbedni i dodao da se razmatraju opcije sa partnerima iz "Gasproma" o skladištenju dodatnih količina gasa, neophodnih za privredu i građane.

Prodaja uglja za široku potrošnju

Antić je rekao da danas počela prodaja uglja za široku potrošnju, koja se odvija po prioritetima.

Naveo je da će prodaja uglja iz domaće proizvodnje, koja je bila obustavljena zbog potrebe da se prioritetno snabdevaju termolektrane, jer su kopovi bili poplavljeni, prvo početi da se prodaje toplanama, zdravstvenim ustanovama i školama.

Ministar je istakao da će prioritet biti i snabdevanje ugljem udruženja penzinera i invalida, zatim namenske industrije kao i prozvodnih organizacija od javnog značaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи