Читај ми!

Kanjete: "Južni koridor" ispred "Južnog toka"

U cilju energetske bezbednosti Evropske unije treba izgraditi mrežu gasovoda "Južni koridor", rekao je evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete. Jasno je da gasovod "Južni tok" ne može biti izgrađen sve dok se ne usaglasi s propisima Unije, istakao je Kanjete.

Migel Arijas Kanjete, izabran za komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji, obrazlagao je svoj budući program rada pred poslanicima Evropskog parlamenta, prenosi Beta.

Izabrani komesar za energetiku Kanjete je rekao "da bi veoma dobro bilo da se izgradi 'Južni tok', s tim da se nužno uskladi sa zakonima".

Ali je predočio da "privatni sektor mora hitno investirati u "Južni koridor", kojem se mora dati apsolutno prvenstvo".

"Južni koridor" bi imao dva gasovoda preko kojih bi gas, nezavisno od ruskih gasovoda, iz Kaspijskog basena i Srednje Azije stizao preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju i dalje u zemlje EU.

Time će biti ojačano povezivanje energetske mreže evropske dvadesetosmorice, što je i deo nastojanja da se, uz obnovljive izvore, obezbede takođe razni izvori snabdevanja EU energijom, istakao je Kanjete.

Izabrani komesar je u EP podvukao da se moraju uložiti napori ne samo da Evropa ne zavisi od samo jednog spoljnog isporučioca gasa, već i da se do kraja razvije unutrašnje energetsko tržište, uz prekogranične mreže i znatno veću efikasnost potrošnje energije.

Italijansko predsedništvo EU je ranije stavilo do znanja da podržava izgradnju "Južnog toka", koji treba da prođe i kroz Srbiju.

Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini, koja je izabrana za novu visoku predstavnicu za spoljnu bezbednost i politiku EU, prethodno je podvukla da je "Južni tok" veoma važan za energetsku bezbednost Italije, ali i cele Evrope.

Izgradnjom "Južnog toka" biće više izvora snabdevanja gasom EU, ukazao je i italijanski državni sekretar za Evropu Sandro Goci.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво