Читај ми!

"Podaci o 'Beogradu na vodi' biće dostavljeni"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će zatražena dokumenta u vezi sa Projektom "Beograd na vodi" biti dostavljena Mreži za restituciju – na vreme, odnosno tokom dana ili sutra, kada je i krajnji rok za to.

Siniša Mali je novinarima nakon što je obišao početak radova na izgradnji novog poslovnog kompleksa GTC-a na Novom Beogradu, rekao da, za kad god da je predviđen, rok će biti ispunjen, da sva dokumenta o "Beogradu na vodi" postoje i tu nema nikakvih problema, prenosi Tanjug.

"Jedini problem koji imamo je u komunikaciji, jer se neke izjave daju pre nego što su rešenja ili zahtevi poslati, ali neka je i tako, mi ćemo sa svoje strane poštovati zakon i sve zakonske norme i sve što je do Grada daćemo na vreme. Ako je rok danas, to će biti dostavljeno danas do kraja dana", rekao je gradonačelnik.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je juče od Gradske uprave Beograda da u roku od pet dana od dana prijema rešenja objave dokumenta iz kojih se može saznati broj i ishod rešenih predmeta koji se odnose na lokacije koje obuhvata područje Projekta "Beograd na vodi".

Kako je navedeno u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naloženo je Gradskoj upravi Beograda da obavesti Mrežu za restituciju u Srbiji – Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" da li poseduje informacije, odnosno te dokumente i da ukoliko ih poseduje – kopije dostavi tražiocu.

Poverenik je naveo da je Gradska uprava, Sekretarijat za legalizaciju kome je zahtev neposredno podnet, bila po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja dužna da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, tražioca informacije obavesti da li poseduje tražene informacije i ukoliko ih poseduje, da dostavi kopije u kojima su one sadržane, ili da u suprotnom, ako nalazi da za to postoje zakonom predviđeni razlozi – donese rešenje o odbijanju zahteva.

Za slučaj da bilo šta u vezi sa podnetim zahtevom nije bilo jasno, Uprava je mogla da u dodatnom, ostavljenom roku zatraži od podnosioca zahteva razjašnjenje, kao što je mogla i da iz opravdanih razloga odredi naknadni duži rok za dostavljanje informacija, po Zakonu ne duži od 40 dana, navodi se u saopštenju.

Kako se tvrdi, Gradska uprava nije uradila ništa od navedenog, već je samo ignorisala zahtev tražioca informacija čime je počinila i zakonom predviđen kažnjiv prekršaj nakon čega je Mreža za restituciju u Srbiji podnela žalbu povereniku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво