“Efektiva” dobila još dva spora protiv banaka

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" objavilo je da je uspelo da u dva prvostpena postupka pred sudovima u Beogradu izdejstvuje poništenje kompletnih ugovora o kreditu, jer su banke jednostrano povećavale kamatu tokom njihove otplate.

Dužnici su zbog jednostranog povećanja kamata tokom otplate kredita pokrenuli postupke poništaja ugovora i u prvostepenom postupku uspeli da dobiju sporove. Banke protiv kojih su donete presude su "Hipo banka" i "Rajfajzen", za koju je ovo druga po redu presuda istog tipa, navodi se u saopštenju "Efektive", prenosi Tanjug.

"S obzirom da su banke pre toga pokrenule postupke prinudne naplate, odnosno prodaje hipotekovanih nepokretnosti, u jednom od sporova smo uspeli da dobijemo i privremenu meru zabrane prodaje nekretnine do okončanja spora", navodi "Efektiva".

Obrazloženje suda je da je banka povećavanjem kamate dužnike dovela u nepovoljan i neravnopravan položaj, kao i u poziciju nejednakosti uzajamnh davanja ugovornih strana, što je suprotno osnovnim načelima Zakona o obligacionim odnosima.

"Efektiva" navodi da su sporovi vođeni u različitim sudovima - Trećem osnovnom sudu i Višem sudu u Beogradu, što ukazuje na jednakost sudske prakse.

Oba suda su zaključila da je "kamata, kao bitan element ugovora, ugovaranjem njene promene, u skladu sa promenama poslovne politike i tržišnih uslova, neodrediva ugovorna obaveza, čime je banka sebi dala za pravo da je povećava po svojoj volji i time obesmisli svrhu zaključenja ugovora".

Tu se postavlja pitanje, čemu ugovaranje kamate na početku, ako banka može tokom otplate da je menja kako ona hoće. Ako ove presude postanu pravosnažne, njihov rezultat će biti da svaka strana mora da vrati onoj drugoj novac koji je od nje primila, navodi se u saopštenju "Efektive".

Pošto su uplate bile dinarske, u Udruženju očekuju da će klijenti bankama morati da vrate dinarsku sumu kredita koju su dobili na početku otplate, a banke će njima morati da vrate sve uplate koje su izvršili do trenutka poništaja ugovora.

Razlika koju će klijent morati da nadomesti banci je u tom slučaju daleko manja od sume koju bi morao da isplati po važećem planu otplate ili obračunu banke u ovom trenutku, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи