Читај ми!

Svetska banka u petak o zajmu Srbiji

Odbor direktora Svetske banke zasedaće u petak, kada će odlučivati o odobravanju zajma Srbiji od 300 miliona dolara za obnovu zemlje posle majskih poplava, najavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Verheijen je, na predstavljanju izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije, rekao da se kredit za podršku budžeta od 250 miliona dolara i dalje čeka.

"Za odobravanje tog kredita potrebna je fiskalna konsolidacija, gde su neki koraci već napravljeni, a poželjno je da Srbija ima i podršku MMF-a", rekao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, Svetska banka je otvorena da pruži podršku Vladi Srbije i tako što će odobravati kredite i za druge svrhe.

"Mogli bismo da finansiramo otpremnine radnika koji neće zadržati posao tokom privatizacije. Takođe možemo da doprinesemo nameri Vlade Srbije da reformiše institute ili da finansira subvencije za investitore", rekao je Verheijen.

Na pitanje da li Srbija ima projekte da iskoristi dobru volju Svetske banke da dobije povoljne kredite, Verheijen je ponovio da je ta finansijska institucija spremna da pomogne Srbiji u reformama kako bi taj deo što bolje funkcionisao.

Verheijen je podsetio da su javna preduzeća i državni korisnici zbog nepovučenih kredita svih kreditora za različite projekte prošle godine platili penale od oko 3,5 miliona evra.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da Srbija nije prošla kroz tranziciju brzo i efikasno, pa sada neke stvari moraju bitno da se unaprede, i naveo tri stuba na kojima mora da se radi.

Sertić je ocenio da velike strane kompanije ne donose samo novac, već i nove tehnologije i znanje, ističući da je to važno za napredak Srbije.

Srbija mora značajno da poveća izvoz i da pokretanjem tog drugog motora rasta izađe iz krize i dođe do stabilne ekonomije, ocenio je stručnjak Svetske banke Duško Vasiljević.

Direktor Globalne prakse za trgovinu i konkurentnost u Svetskoj banci Sesil Fruman ukazala je da je ta međunarodna finansijska institucija zainteresovana da pomogne smanjenje siromaštva u Srbiji i poveća prosperitet, a put do toga je oporavak privrede i privatnog sektora.

Svetska banka zadovoljna

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin sastao se sa delegacijom Svetske banke koja je izrazila zadovoljstvo tokom reformi koje se sprovode u Srbiji, prenosi Tanjug.

Prema Vulinovim rečima, politika Vlade Srbije nije novo zaduživanje osim ako to nije neophodno, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nema prostora za nove kredite, ali svakako želimo saradnju sa Svetskom bankom, posebno u delu ekspertske podrške koja nam može biti pružena, rekao je ministar za rad.

Strane su se saglasile da je potrebno podržati rad na izmenama zakonodavstva u oblasti zapošljavanja, uključujući i socijalno preduzetništvo.

Takođe, istaknuto je da posebnu pažnju treba posvetiti redizajnu programa za mlade i merama koje podstiču aktivaciju svih nezaposlenih lica, posebno korisnika socijalnih davanja.

Izražena je zajednička spremnost da se i u narednom periodu nastavi saradnja ministarstva i Svetske banke u svim oblastima u nadležnosti ovog ministarstva, pre svega kroz ekspertsku pomoć koja bi bila pružena, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво