Читај ми!

Otvorene nove fabrike u Adi i Senti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i izraelski ambasador Jozef Levi otvorili su u Adi novi pogon preduzeća "Livnica preciznih odlivaka", koji će proizvoditi delove za mlazne motore. Premijer Vučić je u Senti otvorio i pogone kompanije RASCO-TAMP.

Na otvaranju livnice u Senti, Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je siguran da "Srbija ima bolju i srećniju budućnost nego što joj je sadašnjost".

Poručio je da je Srbiji potrebno 1.000 takvih "tačaka" gde će se raditi i proizvoditi i posebno zahvalio izraelskom ambasadoru, narodu i kompanijama.

Premijer je rekao da je Srbija otvorena za saradnju i kada je reč o drugim projektima i privatizaciji i zahvalio Izraelcima što pokazuju interesovanje za preostale privatizacije.

Vučić je naveo da to nije "samo posao i zarađivanje plata", već da je reč o ozbiljnoj investiciji, a Srbija će pomoći da se svi planovi izraelskog partnera ispune i ostvare.

Zahvalivši na tome što je napravljena dobra firma, što se podižu proizvodnja i profit, premijer je rekao da se nada da se neće stati na 63 zaposlena ili na 100, koliko je planirano, već da će biti zaposleno 200 radnika i iz Ade i okoline.

Ištvan Pastor je istakao da veruje u potencijal Srbije i Vojvodine, u potencijal Ade.

"Ako je u Adi to bilo moguće napraviti, biće moguće u drugim mestima i situacijama", poručio je predsednik vojvođanske skupštine.

Pastor je uveren da će sa potencijalima koje ima, i Ada i taj kraj imati lepšu budućnost nego sada, a da je to moguće, kako je rekao, pokazuje i otvorena fabrika.

Izraelski ambasador se osvrnuo na prijateljstvo i odnose dva naroda i zemlje, istakavši da nam je zajedničko to što "od ničega možemo da stvorimo nešto".

"Ono što mi imamo su ljudi", rekao je Levi, ističući da ljudi mogu da stvaraju čuda i da su upravo oni, njihovo obrazovanje, posvećenost radu – motor razvoja.

Verujemo u duh i budućnost Srbije, rekao je Levi, dodajući da će se veliko partnerstvo nastaviti, jer je fabrika u Adi primer šta se može učiniti u zajedničkom partnerstvu Srbije i Izraela.

Kompanija "Bet Šemeš endžins LTD" iz Izraela kupila je 2003. godine staru fabriku "LPO Ada", koja je od tada povećala prodaju deset puta.

Ta kompanija je odlučila da izgradi potpuno novu fabriku za proizvodnju delova za mlazne motore za inostrano tržište.

Delovi se prave za kompanije "Erbas", "Bombardijer", a i za avione "falkon", a sto odsto proizvodnje namenjeno je izvozu, posebno u Nemačku, SAD i Holandiju.

U obe fabrike zaposleno je više od 60 radnika, od kojih je 20 u novom pogonu, a planira se da se u narednoj godini zaposli još 30 ljudi.

Investitori ne moraju da brinu za izvoz na Istok 

Premijer Aleksandar Vučić otvorio je i pogone kompanije RASCO-TAMP u Senti i poručio investitoru iz Hrvatske da ne mora da brine za izvoz na istočna tržišta, kao i u EU i druge zemlje.

"Ne morate da brinete za istočna tržišta – obezbeđen vam je pristup. Neće Srbija uvoditi bilo kome sankcije, tako da slobodno možete da računate na izvoz u Rusku Federaciju, Kazahstan, Belorusiju... Takođe, i u Tursku, jer i sa njima imamo Ugovor o slobodnoj trgovini, a razume se, i sa EU", rekao je Vučić.

Poručio je da je siguran da će investitor u Senti pronaći izvanredno mesto za dobar biznis, kao i da će naići na istinsko i iskreno gostoprimstvo svuda u Srbiji.

Kako je naveo, Vlada će se potruditi da zarađuju što više, a takođe, i da zaposle veći broj građana Srbije.

Predsednik Skupštine Vojdvodine Ištvan Pastor je takođe dodao da je zadovoljan što je ovaj pogon otvoren i hrvatskim investitorima rekao da smatra da su doneli odličnu odluku kada su odabrali da u Senti podignu fabriku.

Kako je naveo, ovo je poruka investitorima iz Hrvatske, kao i svim ostalima, da o Vojvodini i Srbiji razmišljaju kao o potencijalnom investicionom području.

Predsednik uprave kompanije RASCO-TAMP Frane Frančević zahvalio je na pomoći koja im je pružena u realizaiji te investicije, rekavši da je nakon svega 14 meseci od donošenja odluke napravljena ova fabrika za koju se već sada može reći da je dobar potez.

Precizirao je da je u prvoj fazi investicija uloženo više od dva miliona evra, zaposleno pedesetak ljudi, a da se, u međuvremenu, krenulo sa prenosom tehnologije.

Kompanija RASCO-TAMP je vodeći evropski proizvođač komunalne opreme sa izvozom od 80 odsto svoje proizvodnje u više od 30 zemalja sveta, među kojima su Velika Britanija, Španija, Češka, Norveška, Rusija.

Kako je Frančević dodao, cilj je da se Srbija upiše u mapu najznačajnijih proizvođača komunalne opreme.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво