Читај ми!

Većina toplana spremna za grejnu sezonu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je većina toplana u Srbiji, sa izuzetkom šest do sedam gradova, spremna za grejnu sezonu, koja počinje 15. oktobra. Antić je poručio da ne postoji mogućnost da neko ostane bez grejanja.

Ministar Antić je prilikom obilaska "Beogradskih elektrana" rekao da je dobra situacija u većini od 59 toplana u Srbiji i da problemi postoje u šest-sedam gradova, prenosi Tanjug.

Antić je najavio da će u četvrtak, 2. oktobra, sa direktorima svih toplana, gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima je problematična nabavka energenata razgovarati i definisati dodatne aktivnosti da bi te toplane bile spremne za grejnu sezonu.

Reč je o toplanama u Trsteniku, Smederevu, Priboju, Valjevu, Novom Pazaru i Vranju, naveo je Antić i ukazao da bi lokalne samouprave mogle da pomognu toplanama da nabave neophodne energente.

Probaćemo da utegnemo ceo sistem iako energetski sektor zbog poplava radi u otežanim uslovima, ali uspevamo da držimo funkcionisanje sistema na adekvatnom nivou, poručio je ministar.

Antić je najavio da od sutra "Beogradske elektrane" počinju funkcionalne probe i da je za njih obezbeđeno 50.000 tona mazuta i oko 3.600 tona uglja.

Direktor "Beogradskih elektrana" Goran Aleksić rekao je da su spremni za grejnu sezonu i da imaju dovoljno energenata da svim Beograđanima tokom zime bude dovoljno toplo.

Nabavka ili skladištenje dodatnih količina gasa za sigurnost snabdevanja u slučaju krize sa transportom preko Ukrajine koštaće Srbiju oko 30 miliona dolara, izjavio je Antić.

"Imamo dugororočni ugovor sa Gaspromom, imamo snabdevanje gasom, ali zbog geostrategijske neizvesnosti oko dešavanja u Ukrajini napravljena su tri scenarija za dodatno osiguranje snabdevanja gasom", rekao je Antić.  

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da "Beogradske elektrane" i grad prvi put u skorašnjoj istoriji nemaju dugove za gas prema "Srbijagasu", koji su se ranije merili desetinama miliona evra.

"To je naš doprinos stabilnosti energetskog sistema Srbije i konsolidaciji Srbijagasa", rekao je Mali tokom posete postrojenjima "Beogradskih elektrana". 

Mali je istakao da je želja grada da Beogradske elektrane i u svim nastupajućim grejnim sezonama redovno izmiruju sve svoje obaveze. 

"Sve potrebne investicije i neophodni remonti su obavljeni na vreme i radimo na obezbeđivanju energenata za nastupajuću sezonu. Mislim da građani Beograda mogu da budu sigurni da će Beogradske elektrane biti spremne", poručio je Mali. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи