EU: Moguća izuzeća za izgradnju "Južnog toka"

Ako ruski predstavnici zatraže, Evropska unija spremna da razmotri zahtev Rusije da se "unutar zakona EU nađu izuzeća za izgradnju 'Južnog toka'", rekla portparolka evropskog komesara za energiju Gintera Etingera, Marlen Holcner.

Na pitanje novinara o čemu bi konkretno moglo biti reči, ako se pitanje "Južnog toka" takođe pokrene na sastanku EU, Rusije i Ukrajine o sporu oko isporuka gasa 26. septembra u Berlinu, Holcnerova je istakla da 'Južni tok' nije na dnevnom redu berlinskog sastanka, ali da i o tome može biti razmene mišljenja na ruski predlog, prenosi Beta.

Holcnerova je međutim opovrgla tvrdnje nekih medija da je "EU spremna da učini neke ustupke" kad je u pitanju usaglašavanje izgradnje "Južnog toka" s propisima Unije.

Marlen Holcner je dodala da bi se "u tom slučaju videlo šta se može dogoditi", a stavila je do znanja da "ništa ne može zaustaviti Ruse da to zatraže, jer mi imamo i bilateralne razgovore".

Na sastanku u petak u Berlinu će učestvovati evropski komesar Etinger, ukrajinski ministar za energiju Jurij Prodan i ruski ministar energetike Aleksander Novak, saopštila je Komisija u Briselu.

Etinger je izjavio da se, kad je u pitanju izgradnja gasovoda "Južni tok", moraju imati na umu i okolnosti vezane za ukrajinsku krizu.

Evropska komisija misli da svi ugovori koje je Moskva potpisala sa zemljama u Evropskoj uniji i Srbijom delom krše propise Unije.

Zvaničnici Evropske komisije su prethodno stavili do znanja da Srbija može izgraditi deonicu gasovoda "Južni tok" i, pošto nije članica EU, ne potpada pod zakone unutrašnjeg tržišta Unije.

Naglasili su, međutim, da će to morati da bude saglasno propisima Evropske energetske zajednice, čiji je potpisnik i član i Srbija.

Takođe je predočeno da tokom pregovora o članstvu Srbije i EU, srpska strana mora usaglasiti svoje zakone i sa propisima Unije na polju energije.

Marlen Holcner je juče rekla da "bilo da je u pitanju Bugarska ili Srbija, ako one dobijaju ruski gas, taj gas mora proći preko teritorije Evropske unije, tako da, kao u svakom poslu na evropskoj teritoriji, moraju se poštovati evropski zakoni".

Ona je, na pitanje novinara kako EU gleda na saopštenje "Gasproma" da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, objasnila da se ne može sprečiti da Srbija gradi gasovod, rekavši da kad je reč o "energetskim propisima koji bi mogli biti prekršeni, to bi usledilo u kasnijoj fazi kad bi gasovod počeo da radi".

Holcnerova je dodala da se, u slučaju Srbije, ako gasovod počne da radi, može posegnuti za propisima (Evropske) Energetske zajednice koji se ne podudaraju sa zakonima Evropske unije.

EU je od Bugarske zatražila da obustavi izgradnju gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji, jer je ocenjeno da je prilikom odluke da se poslovi izgradnje dodele jednoj ruskoj kompaniji, prekršen propis unutrašnjeg tržišta EU o transparentnim javnim nabavkama i obaveznom tenderu za izvođače radova.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 24. sep 2014, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

Nas netreba to da brine!

Mi imamo prirodnog uglja za 200 godina i nemamo nikakvih problema ako slucajno dodje do njega.Nama je da se otvori novi Palplain tako da cela Evropa ima koristi i nebude ovisna od situacije u ukraini.

(sreda, 24. sep 2014, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Evo ovako !

Problem se resava sasvim jednostavno,povucite sankcije protiv mocne Rusie i eto vam gas sasvim jednostavno!

(utorak, 23. sep 2014, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Dolazi zima...

Duga i hladna..

(utorak, 23. sep 2014, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Obustava

Koja bre obustava. Rusi traze samo vracanje duga da bi te iste pare ulozili u daljni sistem isporuke i Ukraini i EU. Ovi bi izgleda hteli dzabe. Trebaju i Rusi valjda pokriti troskove proizvodnje i transporta i obezbediti plate radnicima. Sto mercedes ne obustavi plate svojim radnicima i sto ne isporucuje automobile Rusima bez para a ovi ako se sete i ako ih volja plate ako nije pojeo vuk magare.

(utorak, 23. sep 2014, 17:26) - aneM [neregistrovani]

EU prpa.

Popustaju pred zimu.

(utorak, 23. sep 2014, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Hm

U opste mi nije jasno kolika mrznja prema Rusiji od jednom,ekonomija problem izgleda

(utorak, 23. sep 2014, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

eu utopija

Cinična EU nema apsolutno niti jedan razlog da nastupa prema Rusiji sa pozicije sile, čije birokrate ne rade u interesu naroda Eu nego Amera.
Izjavio Etinger u Kijevu, usaglasio zajedničku platformu sa Jacenjukom, pa onda u kome je svojstvu EU na tim pregovorima. Posrednik sigurno nije. Mora Rusija ovo, mora Rusija ono, a Rusija vidi tri dimenzije ispred njih šta im se pokušava servirati.
Plati dug pa ćemo razgovarati.

(utorak, 23. sep 2014, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

Cinizam

Gospoda iz EU pozivaju Rusiju da ne koristi gas kao oruzije u Ukrainskoj krizi. A sa druge strane EU koristi sve sto zele kao oruzije protiv Rusije.Otislo se toliko daleko sa sankcijama da se trazi da se i sport koristi kao oruzije u politici ucena i pritisaka na Rusiju ( zahjtevi da se Rusiji oduzme organizovanje svetskog sampionat 2018 u fudbalu )