Читај ми!

EU: Moguća izuzeća za izgradnju "Južnog toka"

Ako ruski predstavnici zatraže, Evropska unija spremna da razmotri zahtev Rusije da se "unutar zakona EU nađu izuzeća za izgradnju 'Južnog toka'", rekla portparolka evropskog komesara za energiju Gintera Etingera, Marlen Holcner.

Na pitanje novinara o čemu bi konkretno moglo biti reči, ako se pitanje "Južnog toka" takođe pokrene na sastanku EU, Rusije i Ukrajine o sporu oko isporuka gasa 26. septembra u Berlinu, Holcnerova je istakla da 'Južni tok' nije na dnevnom redu berlinskog sastanka, ali da i o tome može biti razmene mišljenja na ruski predlog, prenosi Beta.

Holcnerova je međutim opovrgla tvrdnje nekih medija da je "EU spremna da učini neke ustupke" kad je u pitanju usaglašavanje izgradnje "Južnog toka" s propisima Unije.

Marlen Holcner je dodala da bi se "u tom slučaju videlo šta se može dogoditi", a stavila je do znanja da "ništa ne može zaustaviti Ruse da to zatraže, jer mi imamo i bilateralne razgovore".

Na sastanku u petak u Berlinu će učestvovati evropski komesar Etinger, ukrajinski ministar za energiju Jurij Prodan i ruski ministar energetike Aleksander Novak, saopštila je Komisija u Briselu.

Etinger je izjavio da se, kad je u pitanju izgradnja gasovoda "Južni tok", moraju imati na umu i okolnosti vezane za ukrajinsku krizu.

Evropska komisija misli da svi ugovori koje je Moskva potpisala sa zemljama u Evropskoj uniji i Srbijom delom krše propise Unije.

Zvaničnici Evropske komisije su prethodno stavili do znanja da Srbija može izgraditi deonicu gasovoda "Južni tok" i, pošto nije članica EU, ne potpada pod zakone unutrašnjeg tržišta Unije.

Naglasili su, međutim, da će to morati da bude saglasno propisima Evropske energetske zajednice, čiji je potpisnik i član i Srbija.

Takođe je predočeno da tokom pregovora o članstvu Srbije i EU, srpska strana mora usaglasiti svoje zakone i sa propisima Unije na polju energije.

Marlen Holcner je juče rekla da "bilo da je u pitanju Bugarska ili Srbija, ako one dobijaju ruski gas, taj gas mora proći preko teritorije Evropske unije, tako da, kao u svakom poslu na evropskoj teritoriji, moraju se poštovati evropski zakoni".

Ona je, na pitanje novinara kako EU gleda na saopštenje "Gasproma" da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, objasnila da se ne može sprečiti da Srbija gradi gasovod, rekavši da kad je reč o "energetskim propisima koji bi mogli biti prekršeni, to bi usledilo u kasnijoj fazi kad bi gasovod počeo da radi".

Holcnerova je dodala da se, u slučaju Srbije, ako gasovod počne da radi, može posegnuti za propisima (Evropske) Energetske zajednice koji se ne podudaraju sa zakonima Evropske unije.

EU je od Bugarske zatražila da obustavi izgradnju gasovoda "Južni tok" na svojoj teritoriji, jer je ocenjeno da je prilikom odluke da se poslovi izgradnje dodele jednoj ruskoj kompaniji, prekršen propis unutrašnjeg tržišta EU o transparentnim javnim nabavkama i obaveznom tenderu za izvođače radova.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара