Читај ми!

Strepnja zbog moguće energetske krize

Srbija tokom zime neće imati dovoljne količine struje, gasa, uglja i mazuta, upozorava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Poručuje, ipak, da ne treba praviti paniku, jer će država učiniti sve da se energenti obezbede. Građani se pripremaju za zimu kao i proteklih godina, ogrev se nabavlja kada se sakupi novac, a najviše se kupuje ogrevno drvo.

U najkraćem, energetski raport glasi: na stovarištima nema domaćeg uglja iz Kolubare i Kostolca! Zamena može biti kovinski ugalj, a za sada ima dovoljno svih vrsta uvoznog uglja.

U EPS-u kažu da je važno da termoelektrane rade stabilno tokom zime. Planiran je i uvoz struje, ali i uglja za obrenovačke termoelektrane.

Iz toplana poručuju da su spremni da grejanje počne i neki dan pre 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezone.

I u "Srbijagasu" kažu da je skladište Banatski dvor puno, a da se sa Mađarima razgovara o dodatnim količinama gasa.

"Mi smo, svakako, u energetskoj krizi, ne zato što mi nismo nešto dobro uradili, već zato što imamo poplave koje nas ne ostavljaju na miru, a na nas utiču i odnosi između Rusije i Ukrajine. Mi ne znamo kako će se to dalje odvijati u narednom periodu. Srbiji će tokom zime nedostajati dovoljne količine struje, gasa, uglja i mazuta", navodi Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Nadležni pozivaju na štednju energenata, jer treba imati na umu da velika potražnja i eventualne nestašice gasa mogu da podignu cene svih energenata.

"Što se tiče Srbije, trenutno imamo dovoljno uglja u zalihama. Mislim na zalihe termoelektrana i toplana. Ali, sve će zavisiti i od temperatura kakve će tokom zime biti", kaže Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku Privredne komore Srbije.

Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je da će Vladi do 1. oktobra predočiti rešenja za slučaj kriznih situacija u prestojećoj grejnoj sezoni.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи