Читај ми!

Vulin: Bolje ćemo živeti od kraja 2015.

Predložene mere štednje najjeftinije i najmanje što Vlada može da uradi, kaže za RTS ministar rada Aleksandar Vulin. Smatra da će se u Srbiji živeti bolje od kraja naredne godine, ali i poručuje da je neophodno da se efikasnije radi u državnoj upravi.

Evropska komisija u izveštaju pozitivno ocenjuje napredak Srbije, ali se reforme i mere štednje sprovode zbog same države, a ne zbog drugih, kaže ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Napomenuo je da u izveštaju nije navedeno da je Srbija jedina istočnoevropska zemlja koja je sprovela reforme bez spoljnog pritiska - mere štednje, fiskalne konsolidacije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vulin je ukazao i da je Vlada učinila sve kako najsiromašniji ne bi osetili mere štednje, kao i da je to najmanje što je država mogla da uradi. Rekao je da se mere sprovode jer se mora i da "niko ne može biti ni srećan ni zadovoljan" zbog smanjenja plata i penzija.

Svaki prolaz vremena bi, kaže ministar Vulin, podizao cenu buduće štednje, dinar bi oslabio, skočile bi kamate na međunarodnom tržištu. Zemlja bi klizila ka bankrotstvu, istakao je ministar.

Vulin smatra da će ekonomski oporavak početi da se oseća krajem 2015, a da će novac ići u privredu.

Govoreći o situaciji u državnoj administraciji, Vulin je rekao da je problem neefikasnost, a da je broj činovnika u odnosu na broj stanovnika nije mnogo prekoračio evropske standarde.

"Potrebna nam je efikasnost, da se radi osam sati", kaže ministar i podseća da postoji i prirodni odliv, nakon odlaska zaposlenih u penziju. Smatra da je neophodno i da se poštenije ocenjuje rad zaposlenih u državnoj upravi, da bi se videlo ko stvarno radi.

Govoreći o pregovorima sa MMF-om, Vulin je rekao da ta institucija uvek ima teške zahteve, kao i da su tražili smanjenje plata i penzija od 25 odsto. Na Vladi Srbije je, međutim, da te zahteve uskladi sa mogućnostima zemlje, rekao je Vulin. Naglasio je da Srbija mora da sarađuje sa MMF-om i da to očekuju investitori, ne samo oni sa Zapada, već i oni iz Rusije.

Vulin je ponovio da će do zime svi iz područja ugroženih poplavama biti u svojim kućama, ali i napominje da država neće moći svake godine da plaća za saniranje šteta u domovima.

U izveštaju Evropske komisije navedeno je da će, u slučaju da Parada ponosa ne bude održana ove godine, Srbija naići na veoma oštre kritike. Povodom toga, Vulin je rekao da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene i istakao da to nije pitanje strateškog napretka Srbije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи