Читај ми!

Namenska industrija svetla tačka privrede

Pozitivan primer u ne baš blistavoj srpskoj privredi je namenska industrija. Fabrike koje su obnovljene posle NATO bombardovanja danas ponovo proizvode, 95 odsto za izvoz. Taj prihod nije beznačajan, ali bi mogao biti mnogo veći ako bi se proizvodnja modernizovala, jer danas uvozimo i nešto što smo uvek sami proizvodili.

U fabrici "Prva iskra – namenska proizvodnja" u Bariču radi 150 radnika u visokorizičnim uslovima. Proizvode barut, razorne eksplozive, sirovine za farmaceutsku industriju. Prosečna plata je oko 50.000 dinara.

 

Direktor fabrike "Prva iskra – namenska proizvodnja" u Bariču Stanoje Biočanin rekao je da su tokom prošle godine uspeli da dva broda puna eksploziva prodaju u SAD, a tri broda u Indiju.

"Sve su to velike i razvijene zemlje u poređenju sa nama, nadam se da ćemo taj trend nastaviti i dalje", rekao je Biočanin. 

Pri kraju je realizacija ugovora o transferu tehnologije u Azerbejdžan, vrednog više od 14 miliona evra.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da "Prva iskra" u ovom trenutku nema nikakvih kreditnih zaduženja.

"Iz sopstvenih sredstava je uložila više od milion evra da se završe ovi pogoni, što je jako bitno. Razgovarali jesmo i o tome da obezbedimo od države dobre kreditne linije da mogu da nastave da sređuju ovaj deo koji je 1999. bio uništen i da se ponovo vrate sa punim kapacitetom na tržište", naveo je Gašić. 

U fabrikama namenske industrije radi 7.500 stalno zaposlenih, za povremene poslove angažuje se više od 9.000 radnika, a posredno je uposleno oko 5.000 kooperanata. Poslednjih nekoliko godina godišnji izvoz je od 250 do 270 miliona dolara.

Pukovnik prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, rekao je da "u odnosu na broj zaposlenih možemo da kažemo da je to trenutno maksimum koji ova vrsta tehnologija i ovaj broj zaposlenih može da ostvari".

"Ono što je namera Ministarstva odbrane zajedno sa Ministarstvom privrede jeste da se napravi investicioni ciklus kojim bi se podigla tehnološka moć fabrika odbrambene industrije i stvorila veća kompetitivnost za nastup na svetskom tržištu", naveo je Zrnić. 

Prvi korak je da se bolje iskoristi tehnologija koju već imamo. Umesto da se uvoze, akumulatori za "migove" mogli bi ponovo da se prave u valjevskom "Krušiku", kao što je to bilo decenijama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво