Читај ми!

Manje šanse za prevare u stečajnim preduzećima

U prva dva meseca primene Zakona o stečaju iskustva su pozitivna, jer se novim rešenjima ubrzava postupak u privrednim sudovima i onemogućavaju zloupotrebe.

Prvi stečajni upravnici dobili su licencu pre devet godina, i do sada je to zvanje steklo 208 upravnika koji upravljaju stečajnom imovinom u vrednosti od dve milijarde evra.

Mnoge firme koje su tada otišle pod stečaj, u tom statusu su i dan danas. Međutim, novi zakon je skratio rok za pokretanje stečajnog postupka.

Takođe, novina je da su poverioci prvog reda sada radnici kojima takve firme duguju zarade za period od godinu dana. Vlasnici propalih firmi namerno su ih uništavali i otvarali nova fantomska preduzeća na ime rođaka. Novim propisima povezana lica, umesto u prvi, odlaze u četvrti isplatni red.

"U prethodnom periodu je uočeno da su povezana lica bila u vezi sa stečajnim dužnikom, što u prevodu znači da su imovinu izvlačila iz jednog preduzeća u drugo, uništavala preduzeća i onda su takvo, kao ljuštura kada je već sve uzeto, poslata u stečaj, a povezana lica su se javljala kao prioritetni poverioci", rekla je Ivana Matić, v. d. Direktorke Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Vođenje stečajnog postupka sudijama će olakšati i to što stečajne organe biraju poverioci i što povezana lica sa stečajnim dužnikom više nisu u odboru poverilaca.

"Ono što olakšava je da organe biraju poverioci. Menjaju stečajnog upravnika, ukoliko nisu zadovoljni radom - dovode novog. Evaluacija, informisanost, elektonska komunikacija suda i upravnika je nešto fantastično", kaže Ljiljana Gavrilović Glavonjić, stečajni sudija Priivrednog suda.

Najveći poverioci su i dalje banke. I na strani dužnika su četiri velike domaće banke koje su u stečaju 12 godina. Zato nadležni najavljuju izmene zakona i u toj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи