Bajatović: Radovi na "Južnom toku" od oktobra

Južni tok biće izgrađen u Srbiji i ostalim zemljama učesnicama tog projekta, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i najavio početak radova u Srbiji za kraj oktobra.

Dušan Bajatović kaže da će "Bugarska i Srbija, kao i Mađarska i Austrija graditi Južni tok kao energetski objekat i ne postoje bilo kakva pravila EU koja bi bilo kojoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta", javlja Tanjug.

Bajatović je, na interaktivnoj izložbi kojom će Južni tok biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama, rekao da je u Srbiji sve spremno za početak tog velikog posla, dodajući da Srbija ne mora da čeka da izgradnja tog gasovoda startuje u Bugarskoj.

Ističe da neće biti promena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i da se crnomorska deonica tog gasovoda realizuje kao i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije.

Bajatović je rekao da je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti oko izgradnje Južnog toka.

Početak izgradnje u Srbiji, kako kaže direktor "Srbijagasa", nije direktno u vezi sa dolaskom predsednika Rusije Vladimira Putina, i dodaje da bi voleo da se to desi prilikom Putinove posete.

Bajatović je najavio i da će od 1. januara sledeće godine naplata računa za gas morati da bude stoprocentna, kao i da će doći do postepenog povećanja cene gasa zbog usklađivanja dinara sa kursom dolara i evra.

Napominje da će se cena gasa usklađivati sa svakom promenom kursa dinara sa dolarom i evrom po metodologiji Agencije za energetiku, kao i da će cena gasa delimično biti povećana zbog rasta transportnih troškova i mrežarine koji su sada nerealni.

Kurs dinara je već sada povećao cenu gasa za oko četiri dinara, rekao je Bajatović i precizirao da ne očekuje bitne izmene cene gasa u dolarima.

Međutim, kako je rekao, sam kurs dolara je narastao u odnosu na kurs dinara i evra, što može izazvati promene cene gasa, jer su zaduženja "Srbijagasa" u evrima.

Direktor "Srbijagasa" je ponovio da će naplata od sledeće godine morati da bude potpuna.

Bajatović je poručio da nema više besplatnog gasa i da će oni koji ga ne budu plaćali biti ili isključeni ili će Vlada i lokalna samopurava morati da plate za njih.

Napominje da je trenutna naplata računa za gas nešto iznad 60 odsto.

Bajatović je rekao da je pet godina gas bio ispod cene što je izazvalo gomilanje dugova u Srbijagasu, dodajući da sada moramo sa se dogovorimo kako da rešimo pitanje tih dugova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво