Читај ми!

Šreder: Reforme moraju da bole

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ocenio je da novi reformski potezi premijera Srbije Aleksandra Vučića kojima se planiraju velike uštede podsećaju na bolne i teške reforme koje je on sproveo u Nemačkoj.

Šreder je u intervjuu za Blic rekao da su planirane reforme važni koraci koji treba da odvedu zemlju u bolju budućnost. "Privatizacije su takođe ispravna i neophodna mera. Nemački primer pokazuje da takve reforme za mnoge mogu biti bolne". rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar je podsetio da su njegovom "Agendom 2010", koju je sproveo pre 11 godina, smanjena socijalna davanja.

"Političari nerado uvode takve mere i samo onda kada su ubeđeni da je to dobro za njihovu zemlju. Osim toga potrebno je nekoliko godina da se osete efekti tih reformi. To od građana zahteva velkiko strpljenje", istakao je Šreder.

Navodeći da imao priliku da razgovara sa premijerom Srbije na nekoliko sastanaka, Šreder je rekao da je njegov utisak da je Vučić "veoma ozbiljan u nastojanjima da sprovede reforme i da je u stanju da dobije neophodnu podršku u parlamentu i u narodu".

Upitan o politici Srbije prema Rusiji i odbijanje Beograda da se pridruži uvođenju sankcija Moskvi, Šreder je naveo da je to "izraz suvereniteta vaše zemlje koji treba poštovati".

Za izgradnju gasovoda "Južni tok" čiju je izgradnju kroz zemlje EU blokirao Brisel, Šreder ističe da je "Južni tok pametan evropski projekat".

Šreder smatra da je Srbiji mesto u EU jer, kako je ocenio, ujedinjenje Evrope nije potpuno bez zemalja zapadnog Balkana.

"Želju srpske vlade da Srbija najkasnije 2020. postane članica EU smatram realnom. Naravno, samo ako Srbija sprovede refornme u svim oblastima, što Vlada i namerava", ocenio je Šreder i izrazio uverenje "da je dobar privredni razvoj Srbije, izazvan i potpomognut reformama, u interesu naše dve zemlje".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво