Vlahović: Vučić napravio prvi korak ka reformama

Predlog mera koje je premijer Aleksandar Vučić večeras izneo je korak u dobrom pravcu, ocenio je Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Za mene ovo nije neočekivano. Jasno je da je fiskalna konsolidacija prvi korak, i da ona sama po sebi nije reforma, ali je stvaranje pretpostavki za reforme", rekao je Vlahović Tanjugu.

On je dodao da je sigurno da bi potreba za smanjenjem plata i penzija bila mnogo manja, da se u ovaj set mera i strukturne reforme krenulo ranije.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su buddžetski deficit i stanje javnog duga na visokom nivou i da je neophodno dramatično smanjiti rashode.

S obzirom da su uštede moguće jedino na velikim brojevima, kaže Vlahović, nije neočekivano smanjenje plata i penzija.

"S druge strane dobro je da se vlada nije opredelila za dalje podizanje PDV-a, jer bi to dodatno ugrozilo ionako krhku privrednu aktivnost. Dakle, sve ovo bi trebalo da doprinese stabilizaciji javnih finansija, i da bude uvod u suštinske strukturne reforme, pri čemu je restrukturiranje javnog sektora osnovni zadatak", objasnio je Vlahović.

Vlahović je rekao i da je dobro što su se na spisku mera našla i javna preduzeća, jer su ona, kao i firme u restrukturiranju, "rak rana" srpske privrede.

"Rešenje ovog problema značiće istinski iskorak u pravcu dugoročne stabilizacije javnih finansija, a to znači i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i konačno definisanje sudbine preduzeća u restrukturiranju", kazao je on.

Vlahović je podsetio da je pozitivan korak i nedavno usvajanje Zakona o radu, te pomeranje starosne granice za odlazak u penziju.

"Ne može se sve uraditi u periodu koji se meri mesecima, već je pre reč o godinama. Ali, vlada je bar pokazala iskrenost u nameri da reformiše sektor javnih preduzeća. Prvi signal bi bila smena svih direktora tamo gde se ostvaruju najveći gubici", rekao je Vlahović.

Profesionalizacija upravljanja, departizacija, korporativizacija, rešavanje pitanja viška zaposlenih u javnim preduzećima, to je sve što očekujem da će uslediti u narednom periodu, zaključio je Vlahović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво