Читај ми!

Sektor gasa Ahilova peta srpske energetike

Srbija dobro napreduje u usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike, posebno u sektoru struje. Gasni sektor, međutim, predstavlja "Ahilovu petu", navodi se u godišnjem izveštaju Energetske zajednice o primeni evropskih propisa.

Iako ima dobar zakonodavni i regulatorni okvir za gas, Srbija kasni sa njegovom primenom što, kako se ocenjuje, predstavlja ozbiljnu prepreku za otvaranje tržišta i ulazak konkurencije, navodi se u izveštaju za 2013/2014. godinu, prenosi Beta.

Dominacija na tržištu jedne kompanije u vlasništvu države, koju na osnovu dugoročnog ugovora snabdeva samo jedan spoljni snabdevač, čime se verovatno krše evropski propisi o zašitti konkurencije, dovodi u pitanje inače u celini dobar napredak Srbije u usklađivanju u oblasti energetike, dodaje se u izveštaju.

"Drugim rečima, poglavlje gasa je Ahilova peta srpskog energetskog sektora. Neopravdano odbijanje da se obavi razdvajanje (prenosa i snabdevanja) u 'Srbijagasu' pokazuje koliko je neophodno što pre suštinski reformisati taj sektor", smatra Energetska zajednica.

U izveštaju se tvrdi da je problem "Srbijagasa" i velika prezaduženost, a da je sa visokom uvoznom cenom gasa i malom stopom naplate dugovanja "situacija dostigla kritičnu tačku".

Ocenjuje se da će Srbija morati da rešava probleme u sektoru gasa što pre, već ove godine, i dodaje da Sekeretarijat EZ očekuje suštinske reforeme u oblasti gasa u Srbiji posle ministarskog sastanka Energetske zajednice, koji će se održati 23. septembra u Kijevu.

Srbija, iako je otvorila tržište struje u skladu s planom, treba da preduzme korake kako bi to i zaživelo u praksi, kao štu su deregulacija cene struje i uspostavljanje berze električne energije, navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se i da "Elektromreža Srbije" (EMS), s obzirom na njen značaj u regionu, ne može više da bude van regionalnih inicijativa za raspodelu prenosnih kapaciteta poput Kancelarije za koordinisanu aukciju u jugoistočnoj Evropi (SEE CAO).

Potreban novi zakon do kraja 2014. 

Energetska zajednica smatra da Srbija mora da do kraja godine usvoji novi zakon o energetici da bi u svoje zakonodavstvo prenela novi set evropskih propisa, Treći energetski paket.

U oblasti nafte, Srbija napreduje u usklađivanju sa evropskim propisima o rezervama nafte i naftnih proizvoda, ali je važno da donese podzakonske akte na tom planu, kao i da radi na unapređenju postojećih rafinerija i kapaciteta za skladištenje, navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da Srbija nije na putu da ispuni ciljeve za 2020. u oblasti obnovljivih izvora energije i dodaje da bi Sekretarijat EZ mogao da zatraži reviziju Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, ako se ne poveća proizvodnja iz obnovljivih izvora energije.

Usvajanje zakona o efikasnom korišćenju energije predstavlja značajan korak napred u prenošenju evropske parvne tekovine, ali je potrebno doneti i podzakonske akte, a Srbija mora da uspostavi i održiv sistem finansiranja ušteda energije.

Srbija je uložila značajne napore u usklađivanju sa propisima o zaštiti životne sredine u oblasti energetike, ali mora da prenese u nacionalno zakonodavstvo i primeni Direktivu o sumporu u gorivima čiji je cilj smanjenje emisija sumpor-dioksida prilikom sagorevanja fosilnih goriva.

Energetska zajednica je protiv Srbije pokrenula proceduru u februaru 2013. jer se nije usaglasila sa tom direktivom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво