Читај ми!

Slobodne zone privlače investitore

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je da su slobodne zone jedan od efikasnijih načina za privlačenje stranih direktnih investicija i ukazao da preduzeća koja posluju u slobodnim zonama u Srbiji pokazuju sve bolje rezultate poslovanja.

Dušan Vujović je u Privrednoj komori Srbije na međunarodnoj konferenciji o slobodnim zonama rekao da u Srbiji ima 12 slobodnih zona i da je u njima prošle godine poslovalo 226 preduzeća, 30 odsto više nego prethodne godine, prenosi Beta.

"Vrednost prometa u slobodnim zonama u 2013. godine je bila oko pet milijardi evra, što je rast od 97 odsto, a posebno je značajno što je učešće domaćeg repromaterijala u proizvodnji povećano za 260 odsto", istakao je Vujović.

Izvoz robe iz slobodnih zona prošle godine je povećan za 143 odsto, na 2,1 milijardu evra, što je petina ukupnog izvoza iz Srbije.

Ukupna vrednost proizvodnje u slobodnim zonama povećana je za 170 odsto i iznosila je 2,4 milijarde evra, a investicije su iznosile oko 198 miliona evra. U slobodnim zonama je prošle godine bilo zaposleno 18.313 radnika, 25,6 odsto više nego 2012.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić istakao je da i preduzeća koja rade u slobodnim zonama moraju da rade na jačanju konkurentnosti i poštovanju standarda Evropske unije, kako bi lakše dolazila do tržišta za izvoz.

Sertić je najavio da će se ubuduće više raditi na obezbeđivanju uslova za otvaranje novih firmi i rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju.

Olakšice za investitore 

Predsednik Svetske federacije slobodnih zona (FEMOZA) Huan Torents je naveo da trenutno u 126 zemalja posluje 1.800 slobodnih zona, a među najuspešnijima su one u Tajvanu, na Filipinima i u Južnoj Koreji.

U slobodnim zonama se, kako je rekao, uglavnom odvija trgovina, proizvodnja i obezbeđuju usluge logistike, a u poslednje vreme i usluge zdravstvenog staranja.

"Raznim olakšicama, kao što je oslobađanje od carina, uvoznih i poreskih dadžbina, investitori se najlakše privlače da posluju u slobodnim zonama", naglasio je Torents, koji je 30 godina bio direktor slobodne zone u Barseloni u kojoj je bilo otvoreno 40.000 radnih mesta.

Direktor Uprave za slobodne zone Srbije Milan Ristić je ocenio da rezultati poslovanja u slobodnim zonama mogu da budu mnogo bolji, imajući u vidu investicionu klimu u okruženju i pogodnosti koje okruženje daje investitorima u slobodnim zonama.

Uprava za slobodne zone, kako je dodao, želi da uvede nove poreske pogodnosti za rad u slobodnim zonama, kao što je ukidanje poreza na dobit pravnih lica.

"Ako se prihvati naš predlog da se ne plaća porez na dobit, to će biti veliki stimulans za dolazak stranih investitora", rekao je Ristić i dodao da je Makedonija u slobodnim zonama uvela nulte poreze.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović je rekao da će danas potpisani memorandum između PKS i FEMOZE pomoći Srbiji ne samo kroz razmenu informacija, već i u predstavljanju Srbije kao zemlje gde su dobri uslovi za poslovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво