Читај ми!

Kako će štedeti prozvana preduzeća

Ministar finansija javno je prozvao četiri javna preduzeća u kojima ima najviše prostora za uštede – EPS, "Srbijagas", EMS i "Poštu". Rukovodstva tih kompanija saglasna su s ministrom, ali većina tvrdi i da je već pokrenula mehanizme za racionalizaciju poslovanja.

Ministar finansija na tapet je stavio četiri državna giganta. "To vam je EPS, to vam je 'Srbijagas', EMS, to je 'Pošta' i tako dalje. U tim preduzećima postoji mnogo prostora za uštede", rekao je Vujović.

Četiri prozvana preduzeća različito stoje u bilansima za prošlu godinu – "Srbijagas" je u gubitku od 434 miliona evra, dok su "Pošte" u plusu 25 miliona, EPS 16 i po miliona, a "Elektromreža" 14 miliona evra.

Od gubitaša do finansijera budžeta najduži put bi trebalo da pređe "Srbijagas" – Dušan Bajatović tvrdi da zna kako.

"Pa znate šta, ne znam na čemu da štedim - ja samo mogu da naplatim ono što mi duguju", poručuje Bajatović.

"Srbijagas" je dobio zadatak da u idućoj godini naplata mora biti 100 odsto – nema više nikakvih zaduživanja i mora da se obezbedi dodatnih 60 miliona evra.

Tih 60 miliona evra namenjeno je smanjenju deficita u budžetu Republike Srbije za iduću godinu.

Sa ministrom je saglasno i rukovodstvo EPS-a. Tvrde da će prilagođavati troškove za zaposlene, energente i mašine.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković kaže da će preduzeti sve mere i poštovati zahteve ministra. "EPS kao veliki sistem uvek ima mogućnost da na svim ovim elementima koji čine cenu u ekonomskom smislu – nađe prostor za racionalizaciju", objasnio je Marković.

Ideju kako štedeti imaju i u "Pošti" – ne žele da budu deo negativne liste ministra Vujovića.
Milan Krkobabić, direktor "Pošte Srbije, kaže da može i mora da se štedi na reprezentaciji, putnim troškovima, utrošku goriva.

"Naravno, 'Pošta' je već uradila dobar deo toga i poslovni rezultat govori da smo i više nego udvostručili neto dobit", rekao je Krkobabić i istakao da se upozorenje na štednju odnosi pre svega na ona druga javna preduzeća koja prazne budžet umesto da ga pune.

Spisak onih koje je ministar Vujović stavio na tapet završava se sa "Elektromrežom Srbije" – u elektronskoj poruci odgovorili su nam da zbog mnogobrojnih obaveza poslovodstva, nisu u prilici da govore o uštedama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво